REVOLUŢIA FISCALĂ, LA CLUJ. „Angajatul este mai uşor de executat decât firma”

REVOLUŢIA FISCALĂ, LA CLUJ. „Angajatul este mai uşor de executat decât firma”
Statul a trecut contribuţiile fiscale pe seama angajatului pentru că îşi dădea seama că este mai greu să le recupereze de la firmele care nu şi le achitau, consideră Iosif Pop, preşedintele grupului IMO Finance şi al Consiliului Civic Local.

„Trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat este mai mult scriptică pentru că tot angajatorul le va calcula, le va vira şi chiar va răspunde penal dacă acestea nu vor ajunge la buget, deci va avea o mai mare responsabilitate. Cei de la finanţe şi-au dat seama că nu strâng în mod eficient aceste contribuţii de la firme, în timp ce angajat îl pot executa mult mai uşor.

Firma are la dispoziţie asistenţă juridică, poate tergiversa la nesfârşit virarea acestor contribuţii, iar statul a considerat că va avea o colectare mai bună după aceste modificări. Majorarea salariului minim, scutirile de impozite, reducerile de taxe sunt bine gândite pentru că au fost date la pachet, până la urmă pentru aceste măsuri partidul aflat la putere a fost votat masiv.

Din păcate, guvernul a dovedit în decurs de un an că nu este în stare să gestioneze situaţia: a dat drumul la punguţa cu bani, dar colectarea banilor este foarte slabă, de vreme ce avem acest deficit la nouă luni. Să te lauzi că te menţii într-o ţintă de deficit bugetar de 3% din produsul intern brut, dar prin aceasta să sacrifici investiţiile în ţară nu mi se pare ceva normal.

Noroc că mai sunt unii politicieni care recunosc că unul din trei funcţionari publici ia banii de pomană, precum Eugen Teodorovici, sau propun impozitarea companiilor multinaţionale în ţara unde unde realizează venitul sau mărirea redevenţelor pentru atragerea banilor la buget, precum Remus Borza".   
 
Guvernul a decis miercuri, prin ordonanţă de urgenţă, trecerea contribuțiilor sociale (asigurări sociale şi de sănătate) de la angajator la angajat, reducerea cu 2 puncte a cotei totale de contribuții și scăderea impozitul pe venit de la 16 la 10%.

Comenteaza