Revoluția digitală, pornită de la Cluj

Revoluția digitală, pornită de la Cluj
Antreprenorii din domeniul tehnologiei îndeamnă mediul de business local să se pregătească de provocările pe care le va aduce aceasta atât în afaceri, cât și în viața de zi cu zi.

"Oamenii trebuie să înțeleagă că vor fi nevoiți să iasă din activitățile repetitive care nu aduc multă valoare adăugată. Nu se poate să faci asamblare la bandă rulantă la Dacia cum făcea în anii 1900 Henry Ford. Și sunt 87.000 de oameni în România legați de afacerea Dacia-Renault. Industrii întregi se redefinesc fundamental în străinătate, automatizarea transformă afacerile bazate pe oameni plătiți foarte puțin care asamblează.

Resursele umane vor fi din ce în ce mai scumpe, iar digitalizarea va deveni o soluție. Marea problemă în România o reprezintă salariile care sunt mult prea mici și ne vom trezi că atunci când le vom mări va fi prea târziu pentru că nu vom mai avea cu cine să lucrăm", remarcă Bogdan Tudor, CEO al companiei Class IT.

"Managerii de la noi din țară se plâng ba că nu au consumatori digitali, ba că nu au buget suficient pentru digitalizare. De fapt ei ar trebui să își pună problema cât pot să supraviețuiască în business fără digitalizarea afacerii.

Totuși, într-un barometru al oamenilor de afaceri din companiile multinaționale și autohtone pe care l-am realizat în mai 2017, aceștia puneau pe primele locuri ca produse digitale pe care le-ar adopta sistemele inteligente de management operațional (63% dintre ei), big data 50%), respectiv internetul lucrurilor (49%) și mai puțin roboții. Majoritatea celor chestionați spun că digitalizarea le va aduce, în medie, un plus 5-10% la valoarea totală a firmei", a precizat Elena Badea, asociat în cadrul companiei de consultanță Valoria. 

120 de antreprenori şi şefi de companii din Transilvania au decis să extindă platforma de acţiune şi implicare socială Romanian Business Leaders (RBL) în Cluj. Liderii din business din regiune vor să sprijine investitorii, să dezvolte cultura antreprenorială și să reabiliteze statutul profesorilor din sistemul public preuniversitar în Transilvania. 

Cultura antreprenorială şi educaţia sunt două direcţii în care RBL acţionează, prin programe de promovare a gândirii antreprenoriale în licee, educaţie şi mentorat pentru antreprenori, precum şi de recunoaştere publică şi sprijinire a profesorilor cu vocaţie. Evenimentul de la Cluj a adus în dezbatere două teme în care orașul este un pol de leadership pe harta economică a României: digitalizarea şi efervescenţa antreprenorilor din noul val. 

Principalele teme dezbătute au fost resursele necesare și pilonii pe care o afacere poate să își sprijine procesul de transformare digitală, dar și cum exponenții noii generații regândesc modelele de business și creează oportunități de afaceri acolo unde ele par să nu existe. La conferințele RBL iau parte antreprenori şi şefi de companii care conduc afaceri importante la nivel naţional şi regional.

Comenteaza