„Revoluţia fiscală va bulversa organizarea internă a firmelor”

„Revoluţia fiscală va bulversa organizarea internă a firmelor”
Vicepreşedintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), economistul clujean Dan Mureșan, apreciază că transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat va bulversa organizarea internă a firmelor, în vreme ce decidenții din zona executivă vor urmări implementarea măsurii ca pe un experiment cu final necunoscut.

Cu toate acestea, angajații nu se vor alege cu veniturile diminuate (posibile excepţii - salariați din IT și cei cu grad de handicap) şi se vor crea premisele ca salariații să gestioneze în viitor o cotă mai mare din venitul brut pentru a o direcționa către fonduri de pensii și sănătate private cu adevărat performante, subliniază reprezentantul IMM-urilor.
 
Mureșan a explicat că salariile nete nu se vor reduce, ci vor crește dacă angajatorii vor suporta același cost salarial. Excepție vor face salariile IT-iștilor care beneficiau de scutirea de impozit pe venit și ale persoanelor cu grad de handicap, care vor trebui majorate pentru a rămâne la același nivel.
 
“Într-adevăr, nu există obligația de creștere a salariului brut, dar pe o piață a muncii în care resursa umană este dificil de găsit ar fi normal că angajatorii să fie foarte atenți să nu reducă bugetul alocat salariilor, iar în cazul IT și a salariaților cu grad de handicap, să mărească acel brut”, a declarat Mureșan, director al MDM Financial, grup specializat în audit financiar, contabilitate și consultanță de salarizare.
 
Acesta susţine că sectorul IT a fost beneficiarul unei facilități “împotriva naturii”, dată fiind scutirea unora dintre salariați de plata impozitului pe venit, facilitate oferită de firmă, dar suportată de stat.
 
“În noile condiții, prin această trecere a contribuțiilor de la angajator la angajat și având în vedere reducerea impozitului pe venit de la 16 la 10%, scutirea nu mai fi de 16% în cazul IT-iștilor, ci de 10%, deci acest salariat va beneficia de o scutire mai mică, ceea ce înseamnă că salariul lui net va fi mai mic cu 7,05%”, a explicat Mureşan.
 
Salariații vor fi mai atenți la venitul brut pe care îl va oferi angajatorul pentru a putea contribui în mod optim și cu beneficii maxime la sistemul de pensii și la cel de sănătate, consideră economistul clujean.

“Acum, angajatul va contribui la pensie cu 25% şi cu 10% la sănătate. Va fi mult mai atent la ce se întâmplă cu acești bani, va dori să știe cum sunt administrați. Cred că suma destinată sănătății se va defalca, urmând ca o parte să fie direcționată către sistemul social de sănătate al statului și o altă parte către sistemul privat, conform opțiunii salariatului”, anticipează Mureşan.

Acesta apreciază că președinția și clasa politică au responsabilitatea pe viitor să convină un plan de măsuri economice unitare care să fie implementate, indiferent de partidul care se află la guvernare.
 
Efecte negative:

- Obligarea angajatorului la o negociere cu angajatul pentru stabilirea de noi condiții de salarizare
- Încheierea unor acte adiționale la contractul individual de muncă pentru fiecare salariat, cu scopul modificării salariului brut
- Schimbări ale softurilor de salarizare
- Modificări ale bugetelor de venituri și cheltuieli în cazul unor firme (mai ales multinaționale și IT)
- Obligarea fiecărei firme să organizeze sesiuni de informări și clarificări pentru ca salariații să înțeleagă esența schimbărilor legislative
 
Experiment cu final necunoscut

1. Care va fi efectul imediat, pe termen mediu și lung pentru bugetul de stat, bugetul de asigurări sociale de pensii, bugetul de asigurări de sănătate, șomaj, pentru bugetele locale?
2. Cum și de unde se acoperă diferențele majore pentru a nu destabiliza bugetele respective (bugetele primăriilor)?
3. Ce implicații va avea măsura pentru firme din momentul implementării pe termen mediu şi lung?
4. Cum vor fi afectați salariații pe termen scurt, mediu și lung?
5. Care sunt categoriile sociale și profesionale afectate negativ de o astfel de măsură? Cum se poate anula un astfel de efect pentru a nu crea mase de nemulţumiţi?
6. Care sunt efectele la nivelul societății românești (politic, economic, social)?
7. Care sunt efectele psihologice asupra mediului de afaceri, mediului salarial (stimulează responsabilizarea și reducerea salarizării la negru și gri?) și a mediului bugetar?
8. Poate avea un efect negativ asupra investitorilor o astfel de măsură? Care este valoarea impactului pentru economia românească?
9. Corelată sau cumulată cu celelalte măsuri fiscale (majorarea taxării la venituri pentru firmele cu venituri de până la un 1 milion de euro și taxarea relaxată la persoanele fizice autorizate) nu se va distorsiona efectul acesteia și nu vom asista la “migrări” artificiale de la salariat la PFA sau de la salariat către societate cu răspundere limitată pentru așa-zise optimizări fiscale?

Sursa: CNPIMMR

Comenteaza