Video Roata panoramică refuzată la Constanța trebuia să ajungă la Cluj
- Scris de Ziua de Cluj
- 14 Ian 2021, 13:24
- Economie
- Ascultă știrea

Cea mai mare roată panoramică din România era programată să fie mutată din toamna trecută la Cluj-Napoca, susține primarul Constanței, Vergil Chițac. Între timp, aceasta a pierdut autorizația de funcționare pe malul mării.
"Agentul economic a beneficiat doar de o autorizație temporară de funcționare. A solicitat, de bună-voie și nesilit de nimeni, să funcționeze exclusiv în perioada cuprinsă între Paște și 30 septembrie 2020, urmând ca la expirarea perioadei să se mute la Cluj.
Așa se explică faptul că a beneficiat de autorizații de funcționare emise pe câte o lună și prelungite succesiv până la 30 noiembrie 2020. Roata nu trebuia, de la bun început, amplasată în locația pe care o cunoaștem cu toții, din mai multe motive.
Primul ar fi acela că aceeași locație fusese deja aleasă, de aceeași administrație anterioară, pentru amplasarea unei organizări de șantier destinată realizării lucrărilor de reabilitare a marilor bulevarde. Iar roata a fost amplasată exact în mijlocul viitoarei organizări de șantier”, afirmă edilul Constanței.
“Camioanele de mare tonaj, utilajele, materialele de construcție și poluarea aferentă nu pot coexista cu mijloacele de recreere. Sunt chiar incompatibile. Coexistența ar genera pericol. Amplasarea organizării de șantier nu poate fi modificată, decât cu riscul pierderii unei finanțări europene nerambursabile de 16 milioane de euro.
Regulamentul urbanistic nu permite amplasarea roții în respectiva locație. Nu este nicio diferență între a amplasa un bloc într-o locație nepermisă de regulamente și a plasa o roată panoramică într-o locație interzisă de regulamente.
Cum reabilitarea bulevardelor, proiect ce se va realiza cu fonduri europene, demarează în jurul datei de 1 martie 2021, roata panoramică nu mai poate fi păstrată în zona Cazinoului. De principiu, nu mă opun relocării acesteia, cu condiția identificării unei locații legale”, spune Chițac.
„Pentru a instala această roată a fost nevoie de o săptămână de muncă și cel puțin 10 persoane. Are un sistem automat”, a relatat constructorul David Lamborghini.
Roata panoramică, botezată Tomis Eye, are o înălţime de 36 m, 26 de gondole cu capacitatea de câte șase persoane, dintre care una destinată VIP-urilor. Preţul unui bilet era 20 de lei, cu reducere de 50% pentru pensionari. Astfel de obiective mai există în orașe precum Londra, Paris, Barcelona și Viena.