România ar putea importa energie electrică mai ieftină, dar avem o problemă între Austria și Ungaria

România ar putea importa energie electrică mai ieftină, dar avem o problemă între Austria și Ungaria

Ministrul Energiei a vorbit la Digi24 despre piața energiei electrice din România în comparație cu alte țări europene. Virgil Popescu spune că „România ar beneficia de o infuzie, de import de energie electrică din Germania, din țările nordice, mai ieftină, dar avem o problemă de gâtuire a energiei între Austria și Ungaria”.

Virgil Popescu, ministrul Energiei: Vestea bună este că prețul pe piața europeană s-a cam stabilizat. Am în față prețurile medii. Tot ce s-a discutat că prețurile au crescut, n-au crescut în piața contractelor la termen care au fost încheiate anul trecut pentru anul acesta, ci în Piața Spot.

Anul trecut Piața Spot a fost foarte jos, la 40 de euro media pe megawatt, pentru că era pandemie. În urmă cu doi ani, a fost 50 și un pic de euro. Acum, la 30 august, Piața Spot este 70 de euro/megawatt în România.

Vă pot da și alte exemple de piață Spot. În Austria este 64 de euro, în Belgia - 62 de euro, Bulgaria - 58 de euro, Elveția - 66 de euro, Portugalia - 69 de euro, România - 70 de euro, Serbia - 70 de euro, Slovenia - 70 de euro.

Cel mai scump este în Italia - 77 de euro/megawatt.

România ar beneficia de o infuzie, de import de energie electrică din Germania, din țările nordice, mai ieftină, dar avem o problemă de gâtuire a energiei între Austria și Ungaria.

Acolo nu este capacitate mare de import și de export, pentru că o linie de 30 de kilometri nu a fost făcută la timp. Nici de austrieci, nici de unguri. Și atunci nu ai de unde să iei. Piața ungară este identică cu piața românească.

Dacă vorbim de Piața Spot de azi, România este la 111 euro, Portugalia la 130 de euro, Ungaria la 113 euro, Spania la 130 de euro, Germania la 110 euro.

Comenteaza