România devine, în premieră, lider european în producția de gaze. Ministrul Energiei: "Am detronat Olanda"

România devine, în premieră, lider european în producția de gaze. Ministrul Energiei: "Am detronat Olanda"

Într-o declarație făcută sâmbătă, ministrul energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că România a devenit, în premieră, cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană.

Conform datelor preliminare pentru trimestrul al doilea din 2024, țara noastră a înregistrat o producție de 2,3 miliarde de metri cubi de gaz, depășind Olanda, care a raportat o producție de 2,2 miliarde de metri cubi.

Burduja a subliniat că această realizare reprezintă un pas semnificativ în asumarea statutului de lider pe piața europeană de energie, cu o creștere de 1% față de anul anterior. „Marele merit al acestei creșteri revine companiei Romgaz, care a înregistrat o producție cu 5% mai mare în prima jumătate a anului, datorită punerii în funcțiune a șapte noi sonde, inclusiv a sondei 100 Caragele, realizată într-un timp record de 75 de zile,” a adăugat acesta.

Ministrul a menționat că, în 2024, Romgaz va aloca între 600 și 800 de milioane de lei pentru extinderea producției, cu scopul de a valorifica potențialul resurselor de gaze din Marea Neagră. De asemenea, el a subliniat faptul că românii beneficiază de al patrulea cel mai mic preț la gaz din Uniunea Europeană, conform datelor Eurostat.

„Prin gazele de mare adâncime din Marea Neagră, ne vom dubla efectiv producția de gaz românesc până în 2027, ceea ce va conduce la prețuri și mai competitive, atragerea de noi investiții și reducerea dependenței regionale de gazul rusesc,” a afirmat Burduja.

În pofida acestor progrese, ministrul a menționat că există organizații neguvernamentale care contestă proiectele energetice, cum ar fi Neptun Deep, invocând pretenții legate de vestigii antice.

„Suntem pregătiți să finalizăm toate investițiile strategice, oricât de multe interese am deranja. Independența energetică a românilor nu este negociabilă,” a subliniat acesta.

Sebastian Burduja a încheiat prin a evidenția perspectivele optimiste pentru viitorul energiei românești, subliniind că acest lucru se traduce în facturi mai mici, dezvoltare economică, locuri de muncă mai bine plătite și un climat de investiții favorabil.

Comenteaza