România și târile din est au cele mai mari scumpiri. Inflația a depășit media Uniunii Europene

România și târile din est au cele mai mari scumpiri. Inflația a depășit media Uniunii Europene

România şi ţările din est se confruntă cu cele mai mari creşteri de preţuri, mult peste media UE de 9,9%. În Luxemburg, una dintre cele mai bogate ţări, inflaţia e doar 4,3%.

În România, rata inflaţiei a urcat din nou în februarie la 15,5%, după ce în ianuarie dăduse semne de temperare la 15,1%.

Ţările din Europa Centrală şi de Est se confruntă cu cele mai mari rate ale inflaţiei, ritmul de creştere al preţurilor variind de la peste 15% în cazul Slovaciei şi al României la 55% în ceea ce priveşte Turcia, un stat care se luptă cu această problemă încă dinainte ca ea să devină o maladie generalizată pentru aproape toată lumea. 

Comapartiv, rata medie a inflaţiei la nivelul tuturor ţărilor UE este de 9,9% în februarie 2023, iar în zona euro ea scade la 8,5%. Astfel, deşi aceasta este o problemă generală în întreaga Europa, ritmul de creştere al preţurilor diferă foarte mult între Vest şi Est. Mai exact, ţări bogate, cu salarii de câteva ori mai mari decât în România, anunţă creşteri de preţuri de o cifră. Spre exemplu, micuţul stat Luxemburg, unde salariul minim este de aproape 2.400 de euro pe lună, a avut în februarie 2023 o rată a inflaţie de doar 4,3%. În Spania, Grecia, Franţa şi Belgia preţurile au crescut cu circa 6%, arată o analiză a Ziarului Financiar potrivit Mediafax.

Comenteaza