România, singura ţară din Europa cu restaurantele închise. Odată cu răcirea vremii, încasările HoReCa vor mai scădea cu încă 20%

România, singura ţară din Europa cu restaurantele închise. Odată cu răcirea vremii, încasările HoReCa vor mai scădea cu încă 20%
| Foto: Getty Images

Temperaturile continuă să scadă, iar răcirea vremii va avea un nou impact negativ asupra încasărilor HoReCa, greu afectate de pandemia de COVID-19. Acestea vor scădea cu încă 20%.

Doar 15% dintre patronii de hoteluri s-au  putut bucura de măsura de "relaxare" care a vizat deschiderea teraselor. Restul comercianţilor nu au avut spaţii suficient de mari pentru a amenaja terase în afara clădirilor. Operatorii HoReCa spun că nu vor mai putea să serveasă nici la terase, odată cu răcirea vremii.

Aceştia nu sunt dispuşi să aştepte ca cifra de afaceri să scadă până la 90%, aşa că vor protesta în faţa cafenelelor, pentru a trage un semnal de alarmă. Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii a declarat că nu se gândeşte să permită redeschiderea restaurantelor la acest moment. Hotelurile, cafenelele şi resturantele au o contribuţie de 5% în PIB.

”După ce s-au redeschis aceste terase nu a existat niciun impact asupra evoluţiei numărului de infecţii Covid. Odată cu răcirea vremii încasările vor ajunge la mai puţin de minus 20%. Fiecare restaurant, fiecare unitate are o cotă de cheltuieli care depăşeşte cu mult aceste încasări. 

În Europa, singura ţară cu restaurantele închise este România. Guvernul nu poate rezolva criza sanitară prin închiderea industriei HoReCa.”, a declarat Daniel Mischie, preşedinte HORA.

În conferinţa de presă de ieri, preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat că atât timp cât cazurile de COVID-19 din ţară vor continua să crească, nu se poate pune problema unor "măsuri de relaxare", făcând referire în mod direct la faptul de a deschide restaurantele în interior.

Comenteaza