Românii alocă maximum 5.000 de euro pe renovarea locuinței. De fapt dau jumătate din sumă

Românii alocă maximum 5.000 de euro pe renovarea locuinței. De fapt dau jumătate din sumă

72% dintre românii vor să pornească un proiect de îmbunătățire a confortului locuinței, arată un studiu realizat de IRSOP pentru Asociația Băncilor pentru Domeniul Locativ din România (ABDLR).

Printre principalele cauze care conduc la aceastăstare de fapt se numără învechirea imobilelor, rata scăzută de îmbunătățiri curente, proporția mică de locuințe noi ce nu reușește să contracareze tendința de învechire a locuințelor existente.

Suma necesară pe care românii vor să o investească pentru îmbunătățirea calității locuirii se ridică la 4.800 de euro în următoarele 12 luni. În 2017, românii au cheltuit în medie pentru îmbunătățirea confortului locativ 2.600 de euro.

Principală sursă de finanțare pentru efectuarea lucrărilor de îmbunătățire locativă o reprezintă economiile deja realizate, urmată de veniturile curente. Se observă o scădere a intenției de a recurge la credit pentru rezolvarea problemelor locative.

Concluzia studiului este că dacă românii economisesc mai mult, vor avea încredere mai mare să se lanseze într-un proiect de renovare a locuinței în care stă familia lor. O soluție pentru rezolvarea proiectelor locative o reprezintă noul sistem de economisire-creditare. Atractivitatea sistemului de economisire - creditare este data de dobândă fixă la credite, combinația economisire-creditare și prima de stat.

Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice au adoptat normele metodologice de aplicare a legii pentru modificarea și completarea ordonanței de urgentă a guvernului nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului. Normele metodologice au fost publicate în 4 martie 2019. Legea a fost publicată în 2018 în Monitorul Oficial.

Acest program guvernamental vine în ajutorul persoanelor fizice care doresc să își îmbunătățească standardul de viață în domeniul locativ astfel: orice cetățean român, indiferent de vârstă, poate beneficia de prima de stat (inclusiv minorii și persoanele de peste 65 ani); prima de stat rămâne la același nivel (25% din depunerile anuale, maximum 250 euro/an); justificarea doar a primei de stat și a dobânzii aferente vor fi obligatorii. 

Prevederile noii legi doar noilor contracte de economisire - creditare, ce vor fi în vigoare, în conformitate cu noua lege, după ce Banca Națională va aproba noile caracteristici. Pentru contractele vechi, aflate în derulare, băncile pentru locuințe vor trebuie să trateze primele de la stat pe baza vechii legislații.

 

 

Comenteaza