Românii, printre europenii cu cu cel mai mare număr de ore muncite pe săptămână

Românii, printre europenii cu cu cel mai mare număr de ore muncite pe săptămână
Potrivit datelor publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat), un angajat cu normă întreagă din Uniunea Europeană a lucrat anul trecut în medie 40,3 ore într-o săptămână obişnuită de lucru, bărbaţii muncind în medie 41 de ore, iar femeile 39,3 ore.

Cele mai multe ore pe săptămână - 42 - muncesc angajaţii din sectorul minier şi cei care lucrează în cariere (de piatră, marmură, nisip), iar cele mai puţine - 38,1 - cei din domeniul educaţiei.

Conform raportului Eurostat, cea mai lungă săptămână de muncă este în Marea Britanie, iar cea mai scurtă în Danemarca - singura ţară din UE unde se lucrează sub 38 de ore pe săptămână.

În medie, un angajat cu normă întreagă din Marea Britanie lucrează cele mai multe ore pe săptămână din UE, respectiv 42,3 ore, urmează Cipru (41,7 ore), Austria (41,4 ore), Grecia (41,2 ore), Polonia şi Portugalia (ambele cu 41,1 ore), Bulgaria (41 ore), Slovenia (40,8 ore). România, Cehia şi Slovacia apar cu cu o medie de 40,7 ore muncite pe săptămână. La polul opus se află Danemarca (37,8 ore), Italia (38,8 ore), Olanda şi Franţa (ambele cu 39 ore), Finlanda şi Irlanda (ambele cu 39,1 ore).

 

Comenteaza