Românii și-au făcut mai multe asigurări în pandemie

Românii și-au făcut mai multe asigurări în pandemie

Societățile de asigurare, autorizate și reglementate au subscris, în primele trei luni din acest an, prime brute de 2,95 miliarde lei, în creștere cu 8,8% față de aceeași perioadă a anului anterior.

Cu toate acestea, piața asigurărilor din România rămâne orientată spre activitatea de asigurări generale, ce deține o pondere de 79% din totalul primelor brute subscrise (PBS).

La 31 martie activau pe piața asigurărilor 28 de societăți de asigurare, dintre care 15 au practicat numai activitate de asigurări generale (AG), 7 au practicat numai activitate de asiguraări de viață (AV) și 6 au practicat activitate compozită

Piața asigurărilor din țară rămâne caracterizată de un grad mediu spre ridicat de concentrare. În trimestrul I, 89% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societăți de asigurare din cele 28 de societăți autorizate.

PBS aferente asigurărilor generale (AG) s-au ridicat la valoarea de aproximativ 2,34 miliarde lei, în creștere cu 9,2% față de aceeași perioadă a anului anterior, iar PBS aferente asigurărilor de viață (AV) au însumat 616 milioane de lei, cu 7,2% mai mult față de trimestrul I al anului 2019.

Rata combinată a daunei, calculată pe date cumulate pentru toate clasele de asigurări generale, a fost de 102%, în scădere comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când s-a situat la 110%.

Valoarea primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA, în primele trei luni, a atins nivelul de 1,01 miliarde lei, restul până la totalul clasei A10 (1,07 miliarde) reprezentând asigurările transportatorului pentru marfa transportată în calitate de cărăuș și asigurările RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE în baza dreptului de liberă prestare a serviciilor. Valoarea primelor brute subscrise a crescut cu 4%.

Cele mai mari ponderi au fost deținute de polițele cu o valabilitate de șase luni (34,65%), respectiv 12 luni (32,87%). Pe ansamblul întregii piețe, prima medie RCA anualizată a crescut ușor, cu 4%, în trimestrul I al acestui an, comparativ cu același trimestru din anul precedent, înregistrând valoarea de 632 de lei.

Dauna medie RCA plătită pentru vătămări corporale, în primele trei luni ale anului, a crescut cu 2%, iar cea pentru daune materiale s-a majorat cu 1%. Asigurătorii RCA au încheiat 55.714 clauze de decontare directă, primele brute subscrise aferente acestora fiind de 5,5 milioane de lei.

Numărul de contracte în vigoare aferente asigurărilor obligatorii de locuințe a crescut cu 3%, iar primele brute subscrise, cu 7%. În același timp, indemnizațiile brute plătite au scăzut cu 7%. 

Subscrierile aferente asigurărilor facultative de locuințe au înregistrat, pe parcursul primului trimestru al anului 2020, o creștere de 1%, comparativ cu primul trimestru din anul precedent. Indemnizațiile brute plătite au înregistrat o ușoară scădere, iar numărul de contracte noi încheiate în perioada de raportare a crescut cu 5%.

Asigurările de sănătate au cumulat, la finalul trimestrului I al acestui an, prime brute subscrise în valoare de 42 milioane lei, în creștere cu 53%. PBS aferente asigurărilor generale au fost de 89 de milioane, în creștere cu 44%, și au reprezentat 63% din totalul PBS pentru activitatea de asigurări de sănătate.

PBS aferente asigurărilor de viață au atins 53 milioane de lei, în creștere cu 72%.

Comenteaza