Rugăciuni pentru fondurile europene

Rugăciuni pentru fondurile europene
Cel mai nou protocol semnat între Patriarhia Română şi Ministerul Agriculturii îi face pe agricultorii clujeni să se ia cu mâinile de cap. Potrivit actului, preoţii le vor putea da sfaturi agricultorilor, pentru a putea accesa cât mai multe fonduri europene.

Potrivit celui mai nou protocol semnat la mijlocul lunii mai între cele două instituţii, preoţii ortodocşi vor fi noii consultanţi economici europeni de la ţară. Agricultorii şi fermierii clujeni vor putea primi sfaturi despre cum să acceseze cât mai mulţi bani europeni, după slujba de la biserică.

Preoţii clujeni susţin că întâi de toate, ar fi utile nişte cursuri de perfecţionare şi un comunicat oficial prin care să li se explice clar ce au de făcut.

"Ca să putem lumina pe alţii şi noi trebuie să fim luminaţi. Nu ştiu care va fi rolul nostru, pentru că încă nu ştim nimic oficial, nici de la protopopiat nici de la Arhiepiescopie, am vorbit şi cu alţi preoţi. Bănuiesc că ne va chema că altfel nu ştim ce să le spunem oamenilor, dacă noi nu ştim. Noi la fiecare slujbă ne rugăm pentru îmbelşugarea roadelor pământului. Există rugăciuni pentru secetă, pentru prea multe ploi, se fac rugăciuni pentru daunători - care se fac dintotdeauna - rugăciunile Sfântului Trifon. Dumnezeu ştie cum va fi", a arătat, pentru ZIUA de CLUJ, părintele Vasile Tarţa din Ceanu Mare.

Preotul susţine că ceea ce lipseşte, dincolo de o informare a agricultorilor e crearea centrelor de colectare. Sătenii susţin că parteneriatul dintre Ministerul Agriculturii şi Patriarhie este cel puţin inedit. "A mai fost şi cu caravana şi în Geaca şi în Ţaga şi în Cătina şi ce au rezolvat? Până la urmă, noi ştim ce se întâmplă, dar din astea chiar nu am mai auzit. Să-i trimită pe preoţi la cursuri? Mi-ar plăcea să fiu la o slujbă din aia", a mărturist M.R., din comuna Ţaga.

Preoţii vor promova atât măsurile de sprijinire a agriculturii, precum şi crearea fermelor familiale. "De informare, am mai fost informaţi, nu ştiu ce să zic, noi suntem informaţi de pe la expoziţii cu astea. Tot facem hârtii, umblăm pe drumuri, noi pregătim fânurile la oi pe iarnă, suntem cu mulsul, tunsul, toate îs pe noi şi timpul nostru e limitat, de aceea mai bine mergem la Cluj, la oficiul judeţean. Oricum e bine, dar dacă e în drum, numai intri şi te informezi", a explicat, la rândul său, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Oi din Jucu, Vasile Bordea. Oamenii bisericii vor promova şi proiectele ce ţin de instalarea tinerilor fermieri. Cu toate acestea, sătenii sunt nemulţumiţi pentru că proiectele sunt respinse pe capete şi fără vreo explicaţie concludentă.

"Pentru tânărul fermier s-a aprobat până în ultima fază, a fost eligibil proiectul şi apoi pe când să semneze copilul, i-o dat că s-a anulat punctajul. A depus proiectul pe 2011, ar fi trebuit să primească 25.000 de euro. E crescător de oi, are 650, are porci, vacă, le-a filmat, a făcut şi CD, dar nu s-a aprobat, nu stiu ce s-a întamplat. Am fost tot în regulă şi apoi nu ştiu cum se selectează, cum se face că nu a primit vreun leu. Nu are rost să mai facem proiecte când vedem că nu se dau banii, ne descurajăm pur şi simplu", a conchis Bordea.

Reprezentanţii Mitropoliei Clujului, Sălajului şi Maramureşului nu au putut fi contactaţi.

 

Comenteaza