Rusia oprește livrările de gaze către Polonia și Bulgaria

Rusia oprește livrările de gaze către Polonia și Bulgaria

Rusia a oprit marți livrările de gaze către Polonia, iar miercuri va opri și gazul care îl trimitea spre Bulgaria. Kremlinul a anunțat că Gazprom implementează decretul lui Putin care cere statelor UE să plătească gazele în ruble. 

Livrările de gaz din Rusia către Polonia au fost oprite, marți, iar autoritățile au înființat o celulă de criză, informează site-ul polonez Onet.pl, citat de businessinsider.com.pl.

„Nu există încă un comunicat din partea rusă, dacă aceasta reprezintă îndeplinirea ultimatumului cu care a amenințat recent Vladimir Putin. Comunicatele oficiale pe această temă sunt așteptate în cursul zilei de astăzi (marți - n.r.)”, potrivit businessinsider.com.pl.

Polonia a declarat în repetate rânduri că nu va fi de acord cu cererea Rusiei de a plăti în ruble gazul pe care îl cumpără de la Gazprom, conform noilor reguli anunțate de Rusia luna trecută.

Grupul rus Gazprom îşi va suspenda livrările de gaze către Bulgaria începând de miercuri, a anunţat marţi seară guvernul de la Sofia, invocând refuzul său de a respecta noile cerinţe ale furnizorului, scrie AFP.

„Astăzi, Bulgargas EAD a primit notificarea că livrările de la Gazprom Export vor fi suspendate începând cu 27 aprilie 2022”, a indicat Ministerul Economiei într-un comunicat, în contextul în care această ţară din Peninsula Balcanică este puternic dependentă de gazele ruseşti, scrie AFP, citată de Agerpres.

Comenteaza