S-a dublat interesul pentru chiriile din Cluj-Napoca. Cât costă apartamentele

S-a dublat interesul pentru chiriile din Cluj-Napoca. Cât costă apartamentele

Chiriile sunt la mare căutare în Cluj-Napoca, în condițiile în care cererea pentru această piață a fost alimentată de reducerea numărului de tranzacții înregistrate.

Cererea este în creștere, la nivel național, pe piața închirierilor de locuințe. În același timp, în marile orașe din țară se observă o scădere semnificativă când vine vorba despre oferta disponibilă, fapt care încurajează scumpirea chiriilor pe termen lung. 

Interesul pentru proprietățile rezidențiale listate la închiriere s-a dublat practic într-un an în Cluj-Napoca. Proprietarii nu au putut ține pasul cu cerințele pieței, numărul caselor și apartamentelor disponibile pe plan local a scăzut în același interval de timp, potrivit unei platforme de imobiliare.

Cluj-Napoca rivalizează cu Bucureștiul. Ce prețuri au chiriile în orașul de pe Someș

Bucureștiul a ajuns să rivalizeze cu Cluj-Napoca la capitolul prețuri. Pe segmentul apartamentelor observăm majorări cuprinse între 11% și 14% pe parcursul lui 2023. 

În ceea ce privește prețul chiriilor, în Cluj-Napoca, un apartament cu o cameră/garsonieră costă în medie 330 de euro/ună (plus de 12,4% față de aceeași perioadă a anului trecut), un apartament de două camere, prețul inchirierii lunare este de 500 de euro (plus de 15,7%), în vreme ce pentru un apartament cu trei camere, costul lunar pentru chirie este în medie de 650 euro (plus de 15,8%), potrivit datelor centralizate de imobiliare.ro.

Un alt factor care a alimentat cererea pe piața chiriilor a fost și cel al reducerii numărului de tranzacții înregistrate la nivel național. 

Numărul proprietăților rezidențiale disponibile la vânzare pe piața veche este în scădere. Aici este vorba atât despre apartamentele, cât și despre casele construite înainte de anul 2000, per ansamblu deprecierea ofertei fiind, într-un an, cu circa 26% la nivelul marilor orașe din țară, iar la nivelul municipiului Cluj-Napoca, deprecierea este de 53%.

Cererea din partea celor interesați de achiziția unui apartament a înregistrat o creștere susținută în lunile august și septembrie în Cluj-Napoca și în celelalte cinci orașe mari din România.

În 2023, vedem valori mai scăzute ale inflației comparativ cu cele înregistrate anul trecut. În același timp, românii câștigă mai mulți bani. Veniturile totale medii lunare au ajuns la nivel de gospodărie la valoarea de 6.910 lei, conform celor mai noi date publicate de Institutul Național de Statistică (INS), aferente trimestrului al II-lea din acest an. Se poate observa astfel o creștere cu aproape 11% comparativ cu perioada similară din 2022.

Câștigul salarial mediu net a fost de circa 4.600 de lei în iulie, cu aproape 15% mai ridicat decât în același interval din 2022. Mai mult, de la 1 octombrie avem o majorare cu 10% a salariului de bază minim brut pe țară.

Prețurile locuințelor au rămas, în acest timp, aproape neschimbate la nivel național. Dacă comparăm situația din trimestrul II al fiecărui an vedem că prețurile solicitate pentru apartamente au fost cu 3% mai scăzute în 2023.

Comenteaza