S-a prăbușit piața spațiilor industriale la Cluj. ZERO tranzacții raportate în 2019!

S-a prăbușit piața spațiilor industriale la Cluj. ZERO tranzacții raportate în 2019!
Majoritatea tranzacțiilor cu spații logistice și industriale se fac în sudul țării

Niciun metru pătrat din marile tranzacții - de 240.000 mp - cu spații industriale și logistice din România din primul semestru al acestui an nu a fost raportat la Cluj.  

Volumul spațiilor industriale și logistice închiriate în prima jumătate a anului în țară a totalizat 240.700 mp, mult peste nivelul din aceeași perioadă din 2018, de 100.800 mp, conform companiei de consultanță imobiliară JLL România. Bucureștiul a atras cea mai mare parte din cererea din țară (43%, 103.600 mp), urmat de Slatina (62.000 mp), Oradea (34.000 mp), Timișoara (22.300 mp).

JLL a înregistrat în semestrul I o cotă de piață de 30% din volumul tranzacțiilor de închiriere de spații industriale și logistice intermediate de consultanții imobiliari. Așteptările JLL privind cererea din 2019 sunt optimiste: un volum de tranzacții comparabil cu cel înregistrat în ultimii trei ani, în jurul a 500.000 mp.

“Piața industrială a raportat în ultimii trei ani o cerere record, pe fondul extinderii retailerilor și a logisticienilor. Majoritatea companiilor ce furnizează servicii logistice și-au consolidat deja operațiunile pentru a răspunde volumului crescut de mărfuri generat de ascensiunea consumului din ultimii ani. Am putea să vedem o creștere a cererii pentru spații de producție și industriale, mai ales din partea companiilor automotive.

În primul semestru, jumătate din cerere (121.600 mp) a venit din partea companiilor de producție, majoritatea din automotive. Anumite companii din sector traversează o perioadă de tranziție spre producția de componente pentru autovehicule electrice. România ar putea atrage investiții importante din partea marilor companii pentru acest tip de capacități de producție. În acest context, preconizăm o creștere a cererii de spații de producție în perioada 2020-2022”, a declarat Costin Bănică, head of industrial department la JLL România.

O altă tendință a pieței din acest an care generează o parte a cererii este migrarea companiilor din spațiile pe care le ocupă în locații amplasate pe foste platforme industriale, în proiecte moderne.

“Observăm un interes sporit al dezvoltatorilor de a oferi suprafețe mai mici, de 1.500-3.000 mp, din dorința de a acomoda cererea în creștere din partea companiilor care își mută activitatea din spații de pe vechile platforme industriale în proiecte industriale moderne. Această migrare are la bază dorința companiilor de a oferi angajaților condiții mai bune de lucru, fiind determinată și de reglementările mai stricte legate de autorizația de securitate la incendiu”, conform raportului.

JLL este specializată în servicii profesionale și de management al investițiilor dedicate domeniului imobiliar pentru clienţii care doresc să obțină valoare adăugată prin deţinere, închiriere sau investiții în proprietăți. Cu venituri anuale de 6,7 miliarde de dolari, JLL activează în 80 de țări, cu 80.000 de angajați.

Stocul modern de spații industriale din România a depășit anul trecut 3,7 milioane mp, 1,9 milioane fiind construiți în jurul Bucureștiului. În 2018 au fost finalizate proiecte care au însumat 400.000 mp de spații industriale și logistice. 

Bucureștiul a atras cea mai mare parte a cererii (66%), urmat de Timișoara și Deva. Cererea a venit în mare parte de la companiile de retail care au închiriat 265.000 mp (jumătate din total), la mare distanță fiind distribuitorii, logisticienii (17%) și companiile de bunuri de consum (12%).

Majoritatea proiectelor, la stadiu de intenție sau autorizare

Tendința negativă pe piața spațiilor industriale este confirmată și de monitorizarea șantierelor din Transilvania, efectuată prin sistemul Victa al IBC Focus: numai 50 de proiecte în domeniul industrial erau în derulare în Cluj, doar jumătate față de cele din județul Bihor. La nivel de valori cumulate, se estimează investiții de 9,5 miliarde de lei în România, cele mai multe în județele Ilfov (109 proiecte identificate), Bihor (101) și Brașov (67). 

VEZI Bihorul și Brașovul, peste Cluj la spațiile industriale

În primele 10 județe din țară în privința acestui indicator mai erau Sibiu (56 de proiecte identificate), Timiș și Arad (câte 48), Constanța (45), Iași (44), Argeș (38).  “Revenind însă la investițiile identificate pe parcursul anului 2019, merită menționat și faptul că o mare parte din proiecte se află în stadii incipiente: de intenție, autorizare, proiectare, licitație sau înainte de execuție”, semnalează raportul IBC Focus.

Nici birourile nu o duc prea bine

Clujul nu stă grozav nici ca volum al pieței office, raportată la cea din capitală. Municipiile Cluj-Napoca și Timișoara împreună reușesc să atragă de 10 ori mai puține spații office noi în comparație cu cele date în folosință în capitală. Bucureștiul a atras în trimestrul II cel mai mare volum de tranzacții, 101.500 mp (88% din totalul național), fiind urmat de Cluj-Napoca (6.200 mp), Timișoara (4.000 mp) Iași (3.550 mp).

VEZI Clujul, o piață minusculă de birouri

Comenteaza