S-au ridicat barierele, vârsta nu mai contează

S-au ridicat barierele, vârsta nu mai contează
Veste bună pentru românii ce vor să-și înființeze prima afacere. A fost scoasă limita de vârstă pentru accesarea programului SRLD.

Statul român continuă politica de încurajare a dezvoltării de microîntreprinderi. Ultima acțiune în acest sens a venit miercuri, prin adoptarea unei noi legi prin care se scoate limita maximă de vârstă necesară pentru înființarea unui SRLD. Dacă până acum, doar persoanele până în 35 de ani puteau beneficia de facilitățile acordate pentru înființarea primei afaceri, de acum de acest ajutor se poate bucura oricine. 

Legea pentru stimularea înființării și dezvoltării microintreprinderilor, adoptată de către Camera Deputaților, prevede și scutirea firmelor de la plata asigurărilor sociale privind veniturile obținute, pentru cel mult patru angajați cu contract pe perioadă nedeterminată. În aceași timp, sunt scutiți și de plata taxelor pentru înmatricularea afacerii la Oficiile Registrului Comerțului.

"Am eliminat restricția de vârstă pentru întreprinzătorii debutanți. Încurajarea întreprinzătorilor autohtoni este nu numai o promisiune, ci și o datorie a actualei guvernări, un mijloc direct de susținere a dezvoltării economiei", a declarat Florin Jianu, ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediul de Afaceri și Turism, citat de Agerpres.

Prin noua lege se acordă și garanții către Fondul Național de Garantare al Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM) în cazul contractării de credite pentru realizarea unui plan de afaceri pentru SRLD-uri. Garanțiile acoperă până la 80% din valoarea creditului solicitat, însă nu mai mult de 80000 de euro.

Ajutorul de stat pentru înființarea primei afaceri se ridică la 50% din suma totală a cheltuielilor eligibile legate de realizarea planului de afaceri, cu condiția să se facă dovada cofinanțării. Acestă alocație financiară nerambursabilă se acordă în limita sumelor aprobate în bugetul Departamentului pentru IMM-uri și nu poate depăși valoare de 10000 de euro.

În perioada 2011-2014, la nivel național au beneficiat de facilitățile fiscale peste 14.000 de IMM-uri. În primele patru luni ale lui 2014, Clujul s-a situat pe primul loc în țară la numărul de SRLD-uri, cu 1824 de societăți înregistrate.


Citește și: Economia Clujului se redresează

Comenteaza