Salarii de până la 1.100 de euro/lună în HoReCa. Plus bacșiș

Salarii de până la 1.100 de euro/lună în HoReCa. Plus bacșiș

Peste 110.000 de persoane au aplicat pentru 22.300 de anunţuri active din domeniul HoReCa în primele 6 luni ale lui 2019, conform unui studiu realizat de OLX. 

Personalul hotelier sau pentru restaurante a reprezentat una dintre cele mai căutate categorii în lunile premergătoare sezonului estival (aprilie, mai, iunie  2019), când aproape că s-au dublat recrutările faţă de luna ianuarie 2019, pe această categorie.

Companiile din Bucureşti şi din judeţul Ilfov au publicat cele mai multe anunţuri de angajare noi pentru categoria 'Personal hotelier- restaurant' (5.500 de oferte) în prima jumătate a anului 2019. Pe locul doi în topul judeţelor cu cele mai multe anunţuri de angajare din HoReCa, după Capitală, se află Constanţa. Cu peste 2.800 de anunţuri la categoria 'Personal hotelier- restaurant', Constanţa a adunat 13% din totalul joburilor vacante din acest domeniu.

Piaţa muncii din sectorul HoReCa are un deficit semnificativ de candidaţi, iar acest lucru reiese şi din perioada mai mare de ocupare a posturilor disponibile. De exemplu, procesul de recrutare pentru un ospătar poate ajunge chiar şi la 19 zile. Se găsesc mai repede bone sau menajere, unde perioada medie ajunge la 11 zile pentru angajare.

Venituri între 1.300 - 5.170 de lei. Plus bașiș 

Potrivit unui sondaj OLX, angajaţii din industria ospitalităţii au venituri fixe lunare care variază între 1.300 - 5.170 de lei net/lună (1.100 de euro net/lună). În ceea ce priveşte bacșișurile, acestea variază între 0 lei (veniturile din bacşiş revin proprietarilor restaurantelor/ hotelurilor, iar angajaţii au venituri fixe mai mari, care acoperă diferenţa) şi 4.700 lei net/lună (1.000 de euro pe lună).

O mare parte dintre cei care au răspuns la chestionarul dedicat industriei ospitalităţii şi care lucrează în prezent în acest sector susţin că pachetul de beneficii oferit de angajator include mese gratuite (29% dintre respondenţi), zile libere (29%) şi cazare asigurată (24%). Unii dintre participanţii la studiu au menţionat, printre avantaje, transportul gratuit, posibilitatea de a lucra în ture sau locul desfăşurării activităţii - la mare sau la munte.

Conform studiului, 34% dintre cei care au participat au menţionat numărul mare de ore de muncă şi lipsa timpului liber (24%) ca principale motive pentru care ar refuza un job sezonier. De asemenea, pentru 12% dintre respondenţi, venitul obţinut dintr-o activitate sezonieră reprezintă un minus al acestui tip de loc de muncă. Lipsa programului flexibil, cazarea prea scumpă sau condiţiile improprii de cazare, lipsa beneficiilor sau imposibilitatea de a lucra cu forme legale sunt alte aspecte negative ale unui job sezonier. 

Clujul, cele mai multe anunțuri de angajare din provicine 

Peste 1,3 milioane de români au aplicat pentru un loc de muncă în perioada ianuarie-iunie 2019, o creştere de aproximativ 50% prin comparaţie cu perioada similară din 2018. Aproximativ 200.000 de candidaţi, adică 15% din totalul celor peste 1,3 milioane de utilizatori sunt din regiunea Bucureşti - Ilfov.

În topul judeţelor cu peste 10.000 de anunţuri noi de angajare publicate în primul semestru al anului 2019 se mai află Cluj (cu aproape 18.000 de anunţuri noi), Constanţa (peste 17.000), Iaşi şi Braşov (cu peste 15.000 fiecare). Judeţele cu mai puţin de 2.000 de anunţuri de angajare publicate în prima jumătate a acestui an au fost Harghita, Covasna, Teleorman, Mehedinţi sau Vaslui.

"Şoferi - servicii auto- curierat a rămas în primul semestru al acestui an categoria cu cele mai multe locuri de muncă disponibile. Lipsa mare de angajaţi din acest sector este ilustrată în cantitatea de anunţuri publicate de companii în primele şase luni din acest an, când angajatorii au avut oferte de locuri de muncă pentru peste 43.000 de şoferi. Aproape 200.000 de români şi-au depus CV-urile pentru un astfel de job. La mare căutare au fost şi muncitorii calificaţi sau necalificaţi din fabrici (electricieni, sudori, stivuitorişti, manipulanţi marfă, operatori producţie, ambalatori, sortatori colete etc.). Categoria 'ingineri-meseriaşi-constructori' a înregistrat o creştere cu 10% faţă de perioada similară din anul 2018, unde companiile au publicat peste 33.800 de anunţuri de angajare în prima jumătate a acestui an", se mai arată în studiul citat. 

Bonele și menajerele își găsesc cel mai repede loc de muncă 

Angajatorii găsesc cel mai rapid candidaţi pentru următoarele ocupaţii: 'Bone - Menajere' (unde timpul mediu de închidere a unui anunţ este de 11 zile), 'Resurse umane' (11 zile), 'Alte locuri de muncă' (13 zile), 'Internship - Muncă temporară - Sezonieră' (13 zile) şi 'Muncă în străinătate' (unde timpul mediu de închidere a unui anunţ este de 13 zile).

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza