Salariile din IT-ul românesc țin tinerele talente acasă. Piața va crește și în următorii 20 de ani

Salariile din IT-ul românesc țin tinerele talente acasă. Piața va crește și în următorii 20 de ani
Kevin von Gamm, NTT DATA Romania

Kevin von Gamm a ajuns în România în anul 2004, iar din vara lui 2016 locuiește în Cluj-Napoca. Deși este de profesie avocat, are o experiență de 17 ani în domeniul bancar. Cariera i-a purtat pașii prin Frankfurt, Londra sau Paris, pentru ca în final să ajungă la București. Tot în România s-a produs și conversia spre domeniul IT. Spre urmare, începând cu 2011, a lucrat pentru companii IT consulting și de telecomunicații, iar de 3 ani este în echipa NTT DATA Romania.

Kevin von Gamm a fost pentru o perioadă de un an CFO NTT DATA Romania, iar în momentul de față este COO responsabil pentru Internaţional Markets (Germania, Austria, Elveţia, Marea Britanie, Franta, Suedia și altele.) și gestionează o gamă largă de proiecte, de la start-up-uri și până la multinaționale unde chiar şi cel mai mic proiect este licitat.

Originar din Munchen (Germania), Kevin von Gamm vorbește o română impecabilă. Cu siguranță l-au ajutat cei 11 ani de România (a avut o pauză de 3 ani, între 2007 și 2011).

Salariile din IT-ul românesc țin tinerele talente acasă. Piața va crește și în următorii 20 de aniL-am întâlnit, într-o casual friday, în biroul său de la sediul NTT DATA Romania din Cluj-Napoca, în cadrul unei discuții “inventar” a experienței sale în România. Dacă Bucureștiul îi lipsește doar pentru că era aproape de mare și avea o gamă ceva mai diversificată de evenimente, Clujul îi e pe plac pentru că este mai liniștit, oamenii, mai amabili, în special în trafic, iar Munții Apuseni sunt perfecți pentru alergare. Anul acesta va împlini 51 de ani. Nu știe dacă va rămâne pentru totdeauna în România, însă se declară mulțumit de prezent.

“Am ajuns în România în 2004, pentru a lucra în domeniul bancar. În 2007 m-am întors în Germania și am revenit în România în 2011, pentru un proiect Mergers & Acquisitions. M-am reprofilat pentru că domeniul bancar nu prea mai mergea. Sucursalele nu mai prezintă interes, tendința este de a muta totul în online. Această poveste nu este valabilă doar pentru România. În Germania există o bancă exclusiv online, nu mai are nicio filială. Peste tot auzi doar despre fuziuni. La un moment dat, am primit o ofertă de la o firmă de consultanță și am zis să încerc, de ce nu? Contează abilitățile profesionale pe care le ai, nu neapărat domeniul de activitate. Știam că piața IT din România se dezvoltă, că există experți în domeniu. Acum trei ani am ajuns la Cluj. NTT DATA Romania, mi-a propus o ofertă pe care am acceptat-o. Cunoșteam bine România și Clujul, am călătorit foarte mult în perioada în care am lucrat în domeniul bancar fiind printre altele responsabil pentru toată rețeaua de sucursale din țară”, mărturisește Kevin von Gamm.

Dacă în urmă cu 10 ani piața IT din Cluj-Napoca însemna outsourcing, acum excelează la capitolele consultanță și produs: “Clientul dorește să dezvolte Business Intelligence ( sisteme al căror scop este de a oferi un suport real pentru luarea deciziilor de business) și nu cunoaște piață, dacă merită să cumpere o soluție sau să dezvolte una, iar consultanții noștri îi prezintă care sunt soluțiile existente, îi explică cât costă să dezvoltăm noi una nouă. Înainte veneau pentru programare (codare), acum suntem solicitați pentru consultanță”, explică COO-ul NTT DATA Romania.

Dezvoltarea fulminantă a pieței IT la Cluj a dus la creșterea salariilor în domeniu la nivelul celor practicate în vestul Europei, astfel că tinerele talente rămân în țară, iar cu ajutorul finanțărilor europene sau de stat crește şi numărul de start-up-uri tehnologice, ce prezintă interes mare pentru clienții din afara granițelor țării.

“Mai sunt încă responsabil pe partea de corporate finance și căutăm firme pe care le putem integra în portofoliul nostru de servicii și soluții. Dacă acum câțiva ani le căutam afară, acum le găsim aici. Sunt foarte multe, în special pe partea de IT Security, unde noi avem interes și cu care intrăm în negocieri pentru a le introduce în portofoliul nostru de soluții. Sunt foarte mulți străini interesați să cumpere un start-up în România. The brain is here (talentul este aici - n.n.). Nu vă spun însă ceva nou. Salariile au crescut, nu mai există o așa mare diferență față de cele din străinătate și, astfel, tinerii nu se mai văd nevoiți să emigreze pentru a duce o viață decentă. Cred că și în următorii 10-20 de ani o să fie o mare cerere pentru piața de IT din România”, conchide Kevin von Gamm.

În opinia COO-ului NTT DATA Romania, secretul unui business de succes este un mix echilibrat de generații în cadrul companiei, cu o relație deschisă, dar bazată pe respect, între șef și angajat.

Salariile din IT-ul românesc țin tinerele talente acasă. Piața va crește și în următorii 20 de ani

Comenteaza