Salariul mediu brut va creşte în 2014. Vezi cât de mult

Salariul mediu brut va creşte în 2014. Vezi cât de mult
Câştigul salarial mediu brut va creşte semnificativ peste nivelul inflaţiei prognozate de Banca Naţională a României (BNR), pentru sfârşitul anului 2014, a anunţat Ministerul Finanţelor Publice (MFP), într-un comunicat de presă.

Până la sfârşitul lui 2014, salariul mediu brut ar urma să crească cu 5,2%. În contextul în care, potrivit ultimului raport asupra inflației, publicat de BNR în 6 august, se previzionează o inflație de 2,2% pentru finalul acestui an, creşterea salarială s-ar situa deasupra nivelului inflaţiei.

"Ținând cont de aceste evoluții, se observă că există un câștig în termeni de putere de cumpărare a gospodăriilor populației. În termeni nominali, creșterea prognozată este de 113 lei (de la 2.166 lei în 2013 la 2.279 lei 2014), cea mai mare din ultimii ani. Menționăm, de asemenea, că pe primele 6 luni din 2014 (date din anchetele lunare), câștigul salarial mediu brut lunar s-a majorat - în termeni nominali - cu 5%. Prin urmare, salariile nu vor scădea, ci vor crește cu peste 5%, și, ceea ce este semnificativ, cu mult peste nivelul inflației, îndeosebi în sectorul privat, corelat cu realizările economice deosebite (în sectorul concurențial în primele 6 luni câștigul salarial mediu brut lunar s-a majorat cu 5,9%). Rezultă că puterea de cumpărare pentru salariații din economie s-a îmbunătățit cu 3,9% în primele 6 luni", a arătat MFP, citat de Agerpres.

Prognoza luată în calcul la rectificarea bugetară, aprobată recent de guvern, este prognoza utilizată și în realizarea Programului de convergență transmis și aprobat de Comisia Europeană în aprilie 2014, scrie Agerpres.

Comenteaza