Salina Turda, cel mai vizitat obiectiv din România

Salina Turda, cel mai vizitat obiectiv din România
Anul trecut, Salina Turda a fost vizitată de 617.890 de turişti, devenind astfel cel mai vizitat obiectiv turistic public din România, 2016 fiind şi anul cu cei mai mulţi vizitatori din istoria acesteia.

Simona Baciu, directorul general al Salinei Turda, a precizat că în 2016 au fost înregistraţi, doar într-o singură zi, de Sfânta Maria, peste 8.000 de vizitatori, fiind pentru prima dată când conducerea a trebuit să întrerupă intrarea vizitatorilor, pentru 30 de minute, deoarece fluxul în subteran devenise prea aglomerat.
 
Numărul din ce în ce mai mare de turişti i-a determinat pe cei din conducerea salinei să decidă o mărire a spaţiului de vizitat, prin reabilitarea minei Iosif. Pentru acest lucru conducerea salinei intenţionează să obţină fonduri printr-un nou proiect european, deoarece lucrarea ar costă foarte mult.
 
Mina Iosif are formă conică şi are 3.000 mp ca suprafaţă. Fondurile vor fi folosite în special pentru realizarea circulaţiei pe verticală, la care mina este deficitară, în opinia conducerii, dorindu-se montarea unui lift mai mare decât cel existent. „Am trecut anul trecut pe primul loc la obiectivele turistice vizitate în România, înaintea Castelului Bran”, a precizat directorul societăţii Turda Salina Durgău.
 
Salina a fost modernizată cu fonduri europene şi a devenit una dintre cele mai mari atracţii turistice ale ţării, având amenajate locuri de joacă pentru copii, un carusel uriaş, zone de sport - minigolf, bowling, biliard, tenis de masă, un lac pe care turiştii se pot da cu barca şi un amfiteatru pentru spectacole, dar şi zone destinate sănătăţii unde oamenii pot veni pentru a-şi trata rinitele, astmul bronşic, infecţiile respiratorii. Reabilitarea s-a ridicat până acum la 7 milioane de euro, majoritatea din bani europeni.

Salina Turda se găsește în zona Durgău - Valea Sărată. Accesul prin galeria Franz Josef se făcea, până în 2010, din cartierul Turda Nouă, iar acum şi prin intrarea de pe Aleea Durgău nr. 7. Exploatarea sării a fost sistată în 1932, din cauza dotării tehnice primitive, a randamentului scăzut și a concurenței altor saline ardelene. Salina s-a redeschis în 1992, în scop turistic si curativ, iar acum este vizitabilă tot timpul anului.  
 
Aceasta este dotată cu săli de tratament, amfiteatru, săli de sport, o roată panoramică, de unde se pot admira stalactitele. Principala atracție este lacul cu soluție salină suprasaturată. Cel mai ambiţios proiect de la Turda este cel de creare a unui complex turistic şi de tratament în zona salinei, cu hotel, bază ultramodernă, teren de golf. 

Comenteaza