Sărbători de criză în economia din piaţă

Sărbători de criză în economia din piaţă
Comercianţii din principalele hale agroalimentare ale Clujului lasă din preţ
pentru a profita la maximum de traficul de dinaintea Crăciunului.
Pieţele clujene se adaptează la specificul de sezon. Carmangeriile caută să îşi aducă cele mai bune produse, iar comercianţii vin cu reduceri de preţuri. Cea mai bogată ofertă de produse pentru prepararea unei mese de Crăciun, nu şi cea mai ieftină, se găseşte în Piaţa Mihai Viteazul.

Pe măsură ce se apropie sărbătorile, magazinele clujene sunt tot mai asaltate de cumpărători. Deşi, în multe cazuri, banii sunt mai puţini decât în anii trecuţi, oamenii se străduiesc să îşi ofere aceleaşi cadouri şi bucurii ca şi până acum. Mulţi dintre comercianţi au decis să mai taie din preţuri, mizând pe un volum mai mare de vânzări în această perioadă. “Au scăzut cu până la 2 lei preţurile la multe cărnuri. Anul trecut a fost la fel. Lumea cumpără mai mult acum”, spune o vânzătoare din Piaţa Flora, cartierul Mănăştur.

Tradiţionalele produse din carne de porc sunt acum alimente de bază după care aleargă majoritatea clujenilor. Preţurile afişate de comercianţi variază de la un comerciant la altul, respectiv în funcţie de cartier. După un raid al pieţelor realizat de ZIUA de CLUJ, concluzia a fost că locuitorii din cartierul Mănăştur au parte de preţuri mai reduse decât în alte hale agroalimentare. Cotletul de porc fără os se vinde în Piaţa Flora cu preţuri între 18,7 şi 19,90 lei/kg, ceafa fără os, cu 20 lei/kg, costiţa de porc, de la 12,50 lei/kg, iar carnea tocată, de la 12,90 lei/kg.

În ciuda acestor preţuri, care rivalizează câteodată cu cele practicate de supermarketuri, clienţii nu se îngrămădesc întotdeauna la produsele cele mai ieftine. “De aici iau numai carne tocată, iar pentru masa de Crăciun merg în Piaţa Mihai Viteazul. Au carne mult mai proaspătă acolo şi arată mai bine, chiar dacă este puţin mai scumpă”, mărturiseşte o cumpărătoare din Mănăştur. În hala agroalimentară din Piaţa Mihai Viteazul preţurile la aproape toate produsele sunt, în medie, cu 20-30 de bani mai mari decât în celelalte pieţe. Cotletul de porc se vinde la aproape toate carmangeriile cu 19,99 lei/kg, costiţa de porc, la 13,99 lei/kg, ceafa, cu 19,99 lei/kg, iar cârnaţii, cu 15,99 lei/kg. Carnea tocată se comercializează cu 12,99 lei/kg, iar capul de porc , la 6 lei/kg. Cu toate că se găsesc mai rar în carmangeriile din pieţe, caltaboşii se vând cu 23,50 lei/kg, iar toba de casă, cu 22,90 lei/kg.

Cei care nu şi-au procurat până acum un pom de Crăciun ar trebui să ştie că în Piaţa Mihai Viteazul se găseşte cea mai bogată ofertă. Preţurile sunt pentru buzunarul fiecăruia, pornind de la 20 şi ajungând la 250 de lei. Întotdeauna este loc de negociere, iar comercianţii se arată dispuşi să mai lase din preţ. “Peste câteva zile nu vom mai avea ce să facem cu ei. Nu o să mai cumpere nimeni. Mai lăsăm şi noi, vorbim”, recunoaşte un negustor de brazi. La legume şi fructe, preţurile sunt dictate, în general, de provenienţa mărfurilor. Roşiile şi gogoşarii, care provin din Turcia, se vând cu 5 lei/kg, pe când ceapa şi varza de la ţărani, cu 1,5-2 lei/kg în Piaţa Mărăşti. Acolo, majoritatea brutăriilor din zonă au venit cu oferte de cozonaci la 5-6 lei bucata.

Citrice mai ieftine în noiembrie

În ansamblu, preţurile produselor alimentare din Cluj au crescut în noiembrie cu 0,88% faţă de luna precedentă, conform datelor prezentate de către Direcţia Regională de Statistică. Cel mai mult s-au scumpit făina (3,52%), legumele şi conservele de legume (3,68%), cartofii (9,98%), fructele (4,32%) şi ouăle (7,95%). Singurele produse care s-au ieftinit s-au dovedit citricele (4,31%).


Comenteaza