Satul antreprenorilor din Cluj

Satul antreprenorilor din Cluj

În studioul ZIUA LIVE, de la ora 13:00, Tibor Kiss, director executiv al Asociației La Vultureni, explică fenomenul prin care un sat uitat de lume a devenit în decurs de un an raiul antreprenorilor locali.

 

Mica localitate cu 1.500 de oameni aflată la 31 km de marele oraș a fost prima selectată de Fundația Romanian Business Leaders pentru a forma spiritul antreprenorial în mediul rural în cadrul programului “Antreprenorești - Adoptă un sat”.

Oamenii de afaceri au ales comuna clujeană pentru creșterea de noi afaceri în zonă dintr-o listă în care mai erau localități precum Cojocna sau Bonțida. Primul eveniment major organizat acolo, Festivalul Silvoiței, a depășit cu mult estimările inițiale, de 200 de participanți: au venit 2.500, fiind vândute toate produsele locale.

Cu această ocazie, localnicii s-au convins că pot face bani din produsele pe care le vând la târguri sau festivaluri. Apoi s-au constituit o asociație, afaceri cu coșuri de nuiele, au apărut mici pensiuni, ceramiști de la oraș s-au mutat la Vultureni, iar inițiativa va fi replicată în alte sate.

Următorul festival va fi prima ediție a Sărbătorii Mieilor - de data aceasta în satul Băbuțiu, “menit să ne ofere o binemeritată pauză de la haosul urban și să ne aducă mai aproape de natură și de viața la țară”. La Vultureni este o asociație nonprofit care reunește horticultori, fermieri, artiști, producători și crescători de animale din comuna clujeană.

Comenteaza