Scăderea cheltuielilor limitează deficitul bugetar la 0,24% din PIB după opt luni

Scăderea cheltuielilor limitează deficitul bugetar la 0,24% din PIB după opt luni
Deficitul bugetului consolidat a urcat uşor în luna august şi a ajuns la 0,24% din PIB după primele opt luni, pe fondul menţinerii ritmului de creştere pe partea de venituri şi al accentuării scăderii la capitolul cheltuieli.

La finele lunii iulie, deficitul bugetar s-a plasat la 0,2% din PIB, în scădere de la 0,5% la jumătatea anului. Guvernul s-a anagajat ca deficitul bugetar să nu treacă de 2,2% din PIB la sfârşitul acestui an.

Veniturile bugetare au ajuns după opt luni la 136,8 miliarde de lei şi reprezintă 20,7% din PIB, potrivit Ministerului Finanţelor.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, veniturile au urcat cu 4,3% în termeni nominali, avans foarte apropiat de cel înregistrat la şapte luni (4,1%).

Premierul Victor Ponta declara la mijlocul lunii septembrie că programul de încasări bugetare a fost realizat în proporţie de 100,01% după primele opt luni,

Datele Finanţelor arată încasări mai mari la contribuţiile de asigurări sociale (+2 miliarde de lei), impozite şi taxe pe proprietate (+1 miliard de lei), accize (+1,5 miliarde de lei), impozitul pe PROFIT (+943 milioane de lei) şi TVA (+345 milioane de lei).

Veniturile din taxe pe utilizarea bunurilor au scăzut aproape la jumătate, ca urmare a încasării în 2013 a taxelor de licenţă pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio în sumă de 2 miliarde de lei.

La nivelul administraţiilor locale au fost înregistrate creşteri la impozite şi taxe pe proprietate (+5%), taxe pe utilizarea bunurilor (+2,8%) şi venituri nefiscale (+1,5%).

Sumele primite de la Uniunea Europeanã în contul plăţilor efectuate înregistreazã în continuare un nivel relativ scăzut, reprezentând 0,7% din PIB, fiind cu 2,9% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 138,3 miliarde lei, au fost mai mici atât în termeni nominali, cu 0,5% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, cât şi în termeni reali, acestea fiind inferioare cu 1,2 punct procentual ca pondere în PIB. După şapte luni, scăderea cheltuielilor a fost în termeni nominali de 0,5%, iar ponderea în PIB mai redusă cu 1 punct procentual.

Cheltuielile de personal au avansat cu 3,1%, ca urmare a creşterii salariului minim brut de la 800 lei (la asfârştul anului trecut) la 900 lei (iulie 2014) şi a plăţii drepturilor stabilite prin hotărâri judecãtoreşti.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 0,3%, influenţate în principal de plata arieratelor către furnizorii de medicamente.

Sumele alocate investiţiilor au fost de 14,1 miliarde lei, respectiv de 2,1% din PIB, faţă de 17,3 miliarde lei în aceeaşi perioadă a anului precedent. În perioada corespunzătoare din 2013 au fost plătite arierate ale Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale în sumă de circa 2 miliarde lei şi arierate ale administraţiilor locale din împrumuturi din trezorerie în sumă de 800 milioane de lei.

 

Comenteaza