Scandalul Harinvest loveşte la Cluj: ASF sesizează DIICOT pentru manipularea pieţei de capital, amendează SSIF Broker

Scandalul Harinvest loveşte la Cluj: ASF sesizează DIICOT pentru manipularea pieţei de capital, amendează SSIF Broker
Autoritatea de Supraveghere Financiară a sancţionat ieri trei societăţi implicate în cazul Harinvest, între care SSIF Broker.

E vorba de Banca Comercială Română, SSIF Broker şi Depozitarul Central.

În privința Băncii Comerciale Române controlul a fost inițiat în 8 ianuarie și a inclus verificarea unor aspecte privind tranzacțiile de tip sell-out, precum și cele corelate cu acestea, derulate de societate în perioada aprilie 2012 -noiembrie 2013, având contraparte SSIF Harinvest SA. ASF a concluzionat că persoane din cadrul societății, prin acțiunile întreprinse, au realizat tranzacții care au dat semnale false și au indus în eroare investitorii și posibilii investitori în legătură cu cererea și oferta de acțiuni pentru un număr de 9 emitenți și au menținut la un nivel anormal prețul acțiunilor pentru doi dintre cei nouă emitenți (în raport cu prețul istoric înregistrat de aceste acțiuni în perioada anterioară), realizând astfel acțiuni de manipulare a pieței. Prin urmare, ASF a decis să sesizeze Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi DIICOT pentru săvârșirea faptei de manipulare a pieței pentru o persoană care la data evenimentelor avea calitatea de ASIF în cadrul BCR şi respectiv existența unor suspiciuni cu privire la participarea a 3 angajați din cadrul BCR la realizarea acțiunii de manipulare a pieței; ASF a prezentat şi indicii privind manipularea pieței de către o persoană care la data evenimentelor avea calitatea de ASIF în cadrul SSIF Harinvest. De asemenea, ASF va urmări implementarea de către BCR a propriilor măsuri anunţate cu privire la reglementările interne, anunţă instituţia într-un comunicat de presă.

În privința Depozitarului Central, controlul ASF a fost inițiat în 8 ianuarie și a vizat respectarea prevederilor legale în ceea ce privește tranzacțiile de sell-out derulate de SSIF Harinvest SA în perioada aprilie 2012- noiembrie 2013. Controlul a constatat că Depozitarul Central nu a efectuat verificări și nu a obținut informații referitoare la tranzacția inițială de cumpărare și data decontării acesteia cu ocazia confirmării, prin semnarea Anexei nr. 6 la Codul BVB - operator de piață, a necesității introducerii în sistemul de tranzacționare administrat de Bursa de Valori București a tranzacțiilor de sell-out speciale inițiate de SSIF Harinvest SA și decontate în patru zile de decontare.

Printre măsurile decise de ASF, în sarcina Depozitarului Central sunt amendarea directorului general Adriana Tănăsoiu cu suma de 10.000 de lei pentru că nu a asigurat respectarea prevederilor Codului Depozitarului Central și nu a dispus măsurile necesare pentru respectarea de către Harinvest a prevederilor Codului. Totodată, ASF a decis inițierea, în termen de cel mult 90 de zile, de către Depozitarul Central a unor modificări ale Codului Depozitarului, în conformitate cu cerințele ASF, având ca scop evitarea unor situații similare.

În privința SSIF Broker SA Cluj-Napoca, controlul a fost inițiat în 8 ianuarie în scopul verificării unor aspecte privind tranzacțiile de tip sell-out, precum și cele corelate cu acestea, derulate de societate în perioada septembrie 2012 - noiembrie 2013, având contraparte SSIF Harinvest SA. ASF a constatat  neactualizarea unei proceduri interne a intermediarului conform unei hotărâri a Consiliului de Administrație al SSIF Broker, nerespectarea unei proceduri interne referitoare la desemnarea unei persoane responsabile cu operațiunile cu instrumente financiare cu risc scăzut, existența unor neconcordanțe între momentul tranzacțiilor așa cum a fost înregistrat în sistemul ARENA și momentul tranzacțiilor așa cum a fost înscris în confirmările de executare a ordinelor şi respectiv nerespectarea reglementărilor operatorului de piață referitoare la notificarea modificărilor intervenite în Cadrul Anexei 3 la Codul BVB.

Directorul general al SSIF Broker Grigore Chiș, dar şi directorul general Florica Zoicaş, au fost amendaţi cu câte 2.000 de lei, sumă cu care a fost amendat şi reprezentantul compartimentului de control intern, Oana Tudor. Un alt reprezentant al compartimentului respectiv, Rareş Bodea, a fost şi el amendat, cu 1.000 lei. 

Pe lângă măsurile anterior menționate, ASF va iniția, în perioada imediat următoare, modificări ale legislației primare care să permită aplicarea de sancțiuni contravenționale adecvate în cazul nerespectării reglementărilor proprii de către personalul Depozitarului Central și al intermediarilor instituțiilor de credit, arată ASF.

În 6 decembrie 2013, ASF a decis retragerea autorizației de funcționare pentru SSIF Harinvest.

Comenteaza