Scandalul ouălor infestate cu insecticid|Daniel Buda cere autorităţilor să reacţioneze

Scandalul ouălor infestate cu insecticid|Daniel Buda cere autorităţilor să reacţioneze
Europarlamentarul clujean, Daniel Buda, le solicită ministrului Agriculturii, preşedintelui ANSVSA şi secretarului de stat Geronimo Răducu Brănescu, să comunice de îndată care este poziţia României cu privire la situaţia legată de scandalul ouălor contaminate cu insecticid.

În urma scandalului milioanelor de ouă retrase de pe rafturile magazinelor din Germania, Belgia şi Olanda din cauza contaminării cu un insecticid care ar fi fost cumpărat din ţara noastră, europarlamentarul clujean, Daniel Buda, le solicită, într-o scrisoare publică, ministrului Agriculturii, Petre Daea şi preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (A.N.S.V.S.A.) să comunice poziţia României faţă de această situaţie.

"Le solicit public ministrului Agriculturii, domnului Petre Daea şi preşedintelui ANSVSA, domnului secretar de stat Geronimo Răducu Brănescu, să comunice de îndată care este poziţia României cu privire la situaţia legată de scandalul care este pe cale să afecteze sectorul creşterii păsărilor din ţara noastră. Potrivit publicaţiei The Black Sea, milioane de ouă au fost retrase de pe rafturile magazinelor din Germania, Belgia şi Olanda din cauza contaminării cu un insecticid care ar fi fost cumpărat din România şi folosit la dezinsecţia mai multor ferme de păsări din aceste ţări şi a cărui utilizare este interzisă în Uniunea Europeană în cazul produselor destinate consumului uman.

Tăcerea autorităţilor române în privinţa acestui scandal este zdrobitoare pentru sectorul creşterii păsărilor. Crescătorii riscă să rămână cu produsele nevândute şi cu pagube incomensurabile deoarece asupra lor planează suspiciunea că ar fi utilizat acest insecticid. Mai mult, având în vedere că este vorba despre siguranţa alimentară, consumatorii români dar şi cei europeni trebuie să fie informaţi corect asupra metodelor de producţie a alimentelor, inclusiv a ouălor.

Faptul că România este pe cale să devină subiectul acestui scandal cu conotaţii europene, similar cu scandalul cărnii de cal, trebuie să atragă de îndată reacţii oficiale ale autorităţilor române. Solicit public autorităţilor responsabile să facă lumină în acest caz înainte ca ţării noastre să i se pună, din nou şi în mod greşit, eticheta de ţară care nu respectă normele UE sau de furnizoare de boli şi epidemii în spaţiul european", spune europarlamentarul Daniel Buda.

 

 

Comenteaza