Schimbare istorică pe piața bancară: Clujul trece pe primul loc în România

Schimbare istorică pe piața bancară: Clujul trece pe primul loc în România

Sistemul bancar românesc are un nou lider după ce Banca Transilvania (BT) a depăşit Banca Comercială Română în funcţie valoarea activelor. Banca din Cluj a raportat active de 74,1 miliarde de lei în 2018, în timp ce BCR, care a deţinut supremaţia în ultimii 19 ani, a înregistrat active de 71,5 miliarde. Pe tot grupul.

BCR nu raportează valoarea activelor la nivel de bancă, ci doar la nivel de grup, conform ZF. Activele BCR au reprezentat 95% din cele ale grupului, ceea ce ar însemna că s-au situat la 68 de miliarde de lei. Cele ale BT s-au majorat cu 25% în 2018 faţă de 2017, în timp ce în cazul grupului BCR creşterea a fost de doar 1%.

BCR a fost liderul sistemului bancar începând din 1999, după prăbuşirea Bancorex, fostul lider. Trecerea BT pe primul loc în sistemul bancar este în principal rezultatul integrării Bancpost, preluată în 2017 de la grupul grecesc Eurobank. Integrarea Bancpost și Volksbank (2016) au dus un nou salt în top pentru banca din Cluj.

În urmă cu 10 ani BT aproape că nu conta şi nu reprezenta o ameninţare pentru BCR, care avea active de patru ori mai mari şi părea de neclintit. Nici pentru BRD, al doilea jucător la acea vreme, BT nu era un rival de temut, având în vedere că dimensiunea BRD era de 2,5 ori mai mare decât cea a băncii de la Cluj.

BT a depăşit BRD în 2016. În 1999, anul în care BCR a preluat primul loc în clasamentul bancar cu o cotă de piaţă de 30%, BT avea o cotă de piaţă de sub 1%. La finalul lui 2018 cota de piaţă a BT a ajuns la 16,4%.

BT a fost o surpriză pozitivă, jucătorul din Cluj înregistrând creşteri notabile ale cotei de piaţă după active de la un an la altul. Pe parcursul crizei, a fost cea mai dinamică bancă mare, câştigând puncte procentuale la poziţia sa de piaţă faţă de 2008, în condiţiile în care a fost mai puţin afectată de costul riscului.

Comenteaza