Schimbarea din nordul oraşului: de la hale la birouri

Schimbarea din nordul oraşului: de la hale la birouri
O firmă locală vrea să transforme o unitate industrială din Piaţa 1 Mai în clădire de birouri pe două etaje. În zona fostei platforme Clujana şi alte companii au demarat reconversii pentru închiriere de spaţii.

În nordul municipiului Cluj-Napoca se pregăteşte reconversia ultimelor hale rămase în picioare după valul imobiliar care a dus la relocări şi la închideri de fabrici.

Fabricom Sisteme şi Servicii România, ce deţine o hală industrială în Piaţa 1 Mai, în zona fostei platforme Clujana, vrea să îşi transforme clădirea în una de birouri. Proiectul de hotărâre care vizează Planul Urbanistic de Detaliu realizat pentru reconversie va fi discutat în şedinţa Consiliului Local (CL) de joi. Clădirea de birouri, cu parter şi două etaje, va fi realizată în volumul existent al unei hale industriale proprietate particulare, în Piaţa 1 Mai nr. 1-2, conform proiectului de hotărâre. Amplasamentul se află, potrivit prevederilor Planului Urbanistic General, în subzona unităţilor predominant industriale. Parcarea auto se va realiza în incintă. Un alt proiect de birouri, deja operaţional, aparţine dezvoltatorilor de la Coratim, care au amenajat spaţii pentru închirere într-o clădire de pe fosta platformă Clujana. Imobilul de 12.000 mp este parţial închiriat, iar administratorii estimează grad de ociupare 100% până în toamnă.

Reorientarea dinspre industrie spre piaţa imobiliară a fost iniţiată cu mai mulţi ani în urmă de mai mulţi proprietari de terenuri din nordul oraşului, proces care a continuat şi în perioada recentă, cu proiecte ample de centre de birouri (cazul fostei Libertatea) sau doar proiecte de transformare a câte unei hale. La final de 2012, reprezentanţii unei companii cu o proprietate pe str. Fabricii de Chibrituri au iniţiat procesul de transformare şi pentru singura hală rămasă din fosta platformă Tehnofrig. Societatea Tiparniţa Prodexim şi-a prezentat proiectul într-o şedinţă a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism pentru reconversia funcţională din hală în spaţii de birouri şi amenajarea unei incinte situate pe str. Fabricii de Chibrituri nr. 9A. „Se doresc birouri şi amenajarea de locuri de parcare în incintă. Este vorba despre singura hală rămasă din fostul Tehnofrig, de la numărul 9. Nu se modifică volumul halei, având în vedere că aceasta are un regim de înălţime de parter şi două etaje. Beneficiarul doreşte să crească suprafaţa desfăşurată şi să adauge un planşeu intermediar la nivelul etajului", a explicat proiectantul care a susţinut documentaţia.

Tehnofrig Imobiliare a obţinut în 2010 o hotărâre de CL care aprobă Planul Urbanistic Zonal ce reglementează schimbarea destinaţiei fostei platforme industriale. Noile reglementări urbanistice vizau reconversia funcţională, respectiv transformarea zonei de activităţi productive în teren disponibil pentru investiţii de retail, servicii şi locuinţe. Terenul situat pe str. Fabricii de Chibrituri nr. 5-11 are 112.000 mp, iar beneficiarii documentaţiei erau interesaţi să dezvolte un parc comercial, o zonă de servicii şi locuinţe, potrivit proiectanţilor. Dedeman a preluat 3,7 ha teren din fosta platformă industrială a Tehnofrig din apropierea gării unde a ridicat şi deschis o unitate de bricolaj. Producătorul de utilaje pentru industria alimentară Tehnofrig s-a divizat în 2008 în şase societăţi: Tehnofrig Center, Finance, Imobiliare, Invest, Parcul Rozelor şi Tehnofrig SA.

 

Etichete
Comenteaza