Schimbări la taxarea hotelierilor: se pregăteşte plata la cameră

Schimbări la taxarea hotelierilor: se pregăteşte plata la cameră
Hotelierii locali cred că noua formulă de impozitare va afecta negativ afacerile din domeniu, diminuând bugetele de investiţii şi că nu va reduce activitatea „la negru".

Guvernul se pregăteşte să modifice modul de taxare pentru afacerile din domeniul hotelier, prin impozitarea acestora în funcţie de numărul de camere. Cele mai mari sume vor fi plătite de unităţile mari, din categorie superioară şi cu număr ridicat de camere.

Executivul vrea să modifice modul de taxare a hotelurilor şi pensiunilor şi să introducă un impozit în funcţie de numărul de camere al unităţilor şi care va înlocui cota de 16% pe profit sau de 3% pe cifra de afaceri. Efectul ar fi, potrivit iniţiatorilor măsurii, lărgirea bazei de impozitare prin taxarea firmelor care nu declară profit şi care fac evaziune fiscală. Cifrele diferă în funcţie de numărul de stele al unităţilor şi de zona în care sunt amplasate. Au fost stabilite patru categorii de localizare: central (zona A), semicentral (zona B), cartier mai îndepărtat de centru (zona C) şi periferie (zona D).

Potrivit formulelor de calcul transmise de Ministerul Economiei către Ministerul Finanţelor, publicate de Mediafax, hotelurile clasificate la 1-2* din municipii, cazul Clujului, vor plăti 45,6 euro pe cameră pe an, dacă sunt amplasate în zona A, 43,6 euro în zona B, 40 de euro în zona C şi 38,4 euro în zona D. Impozitul pentru unităţile de 3* va fi de 68,4 euro, 65,4 euro, 60 de euro, respectiv 57,5 euro, în funcţie de zonă, iar la 4* va ajunge la valorile 114 euro, 109 euro, 100 de euro şi 96 de euro. Cele mai mari sume au fost stabilite pentru 5*: un hotel de acest gen dintr-un municipiu va plăti, în funcţie de zonă, 182,4 euro, 174,4 euro, 160 de euro sau 153,6 euro.

Formulele de calcul pentru noul impozit au rezultat în urma discuţiilor purtate de Ministerul Economiei cu reprezentanţii patronatelor din turism. Noua modalitate de impozitare nu va fi una suplimentară şi firmele care plăteau corect până în prezent vor achita mai puţin, iar cele care nu plăteau deloc vor fi taxate, potrivit Ministerului Economiei. Operatorii cu investiţii noi vor fi printre cei mai afectaţi de noua formulă de impozitare, în condiţiile în care unităţile au nevoie de câţiva ani ca să ajungă să treacă pe profit.

„Încă avem de plătit dobânzi şi rate la bănci. Investitorii lucrează cu credite. Noi am deschis în 2011 şi încă nu am intrat pe profit, aşa că deocamdată nu a fost cazul să plătim acest impozit; există însă alte taxe şi impozite pe care le plătim la stat. În noua formulă, am avea bani în plus de dat, cu care am fi putut să facem alte investiţii. Totuşi, suma pe care ar trebui să o dăm noi, undeva peste 20.000 de euro, nu ar fi una exagerat de mare, raportată la cifra de afaceri", a menţionat Simion Prunean, asociat în compania care administrează Grand Hotel Italia, cea mai mare unitate de 5* din Cluj, amplasată în cartierul Bună Ziua. Hotelierii consideră că varianta nouă de impozitare nu este una echitabilă în condiţiile în care nu se ţine cont de profitabilitatea afacerilor, puternic afectate de criza economică.

„În perioada actuală, în acest domeniu nu prea faci profit, mai ales dacă e nevoie să faci şi investiţii. De asemenea, tarifele au scăzut foarte mult în ultimii ani. Ai profit dacă ai clienţi şi grade de ocupare bune. În actualele condiţii de piaţă, măsura ar însemna o povară în plus pentru cei din domeniu. Pe de altă parte, noua modalitate de impozitare, cu tarif fix, ar putea să ne avantejeze în momentul în care piaţa îşi va reveni", consideră Camelia Silveşan, manager al hotelurilor Capitol, Capitolina, Central şi membru în conducerea Asociaţiei Hotelierilor Clujeni. Combaterea evaziunii fiscale este o altă ţintă care s-ar putea să fie ratată, în ciuda declaraţiilor autorităţilor. „Hotelurile şi pensiunile care nu sunt înregistrate şi clasificate, care lucrează la negru, oricum nu vor plăti", a punctat Silveşan.

Pentru unităţile din capitală, de pe litoral şi din staţiunile montane, tarifele sunt diferite. Viitorul impozit pe camera de hotel ar putea fi cuprins între 42 şi 200 euro/an pentru structurile din Bucureşti şi 15-66 de euro pentru cele de pe litoral.

Etichete
Comenteaza