Scumpirea materialelor de construcţii ar putea bloca derularea mai multor proiecte

Scumpirea materialelor de construcţii ar putea bloca derularea mai multor proiecte

Companiile de construcţii se confruntă cu o creştere a preţurilor materialelor de construcţii care ar putea avea efecte negative imediate în derularea contractelor de construcţii, precum şi în contractele care urmează a fi licitate. 

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Sectorul de construcţii din România este impactat major de creşterea semnificativă a preţurilor la o serie de materiale de construcţii începând cu trimestrul I 2021, cu efecte negative imediate în derularea contractelor de construcţii, precum şi în contractele care urmează a fi licitate, informează Asociaţia Română a Antreprenorilor de Construcţii – ARACO.

„În acest context economic incert, societăţile de construcţii evaluează posibilitatea suspendării temporare a derulării contractelor până la clarificarea modului de preluare în contracte a acestor creşteri de preţuri semnificative la materialele de construcţii”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, aceste evoluţii ale preţurilor la materiale de construcţii afectează sectorul de construcţii, atât la nivel european, cât şi la nivel naţional, precum şi interesele legitime ale societăţilor de construcţii.

ARACO semnalează că, în cursul trimestrului I, au fost înregistrare la nivelul Uniunii Europene următoarele creşteri: oţel – creşteri de 110% în Italia, de 70% în Germania şi Franţa, 64% în Spania, iar în România de 70%; bitum – creştere de circa 15%; ciment – creştere cu 10%; lemn – creştere de peste 20%; produse din polietilenă – creştere de peste 40%. La acestea se adaugă scumpirea carburanţilor cu 34%.

„Pe lângă aceste creşteri imprevizibile, companiile de construcţii se confruntă şi cu întârzieri pe lanţurile de aprovizionare, furnizorii fiind rezervaţi în a-şi asuma termene specifice de livrare”, mai semnalează ARACO.

Având în vedere riscurile majore cu care se confruntă antreprenorii în derularea contractelor de execuţie, alături de riscurile ancorate în viitoare licitaţii organizate pe documentaţii cu preţuri inactuale, ARACO solicită public autorităţilor guvernamentale centrale, autorităţilor locale, Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice (ANAP), INS, beneficiarilor de lucrări „să acţioneze cât mai rapid cu putinţă pentru identificarea şi promovarea acelor măsuri care să contracareze riscurile cu care proiectele sunt confruntate”, transmite Agerpres. 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza