Se adună blocurile în preajma lacului din Gheorgheni

Se adună blocurile în preajma lacului din Gheorgheni
Spaniolii de la Herce au demarat lucrările pentru cel de-al doilea bloc, de 144 apartamente, din ansamblul proiectat în zona Parcului Est, în vecinătatea mallului din Gheorgheni.

 Dezvoltatorii de la Iulius se pregătesc să construiască o clădire de birouri de zece etaje lângă ansamblul comercial şi de afaceri care se întinde pe 155.000 mp, iar în zonă au început lucrările pentru mai multe blocuri de locuinţe. Cu facultăţile de profil şi un mall în proximitate, zona este una dintre cele mai "vânate" de constructori şi căutate de clienţi.


La trei ani de la finalizarea primului bloc din ansamblu, Herce a dat drumul proiectului pentru cel de-al doilea imobil, o clădire de 11 etaje şi 144 apartamente. Acesta va avea şi trei niveluri subterane, pentru parcări, şi opt spaţii comerciale amplasate la parterul imobilului, iar termenul de finalizare a fost anunţat pentru 2016. "Autorizaţia de construire a ieşit la început de septembrie, constructorii au început să lucreze la săpături, dar procesul de vânzare încă nu a demarat. Mai aşteptăm câteva luni. În primul bloc mai avem un singur apartament disponibil, vânzările au mers foarte bine în special în 2011-2012. Noi am fi vrut să începem şi al doilea bloc încă de acum doi ani, dar a durat mai mult procesul de autorizare", a explicat pauza de şantier de trei ani Iulia Marica, reprezentanta Herce. Primul bloc construit de Herce în Gheorgheni a fost predat în 2010, are 11 etaje şi 155 de apartamente şi trei niveluri de parcări subterane cu 191 de locuri.

Apartamentele din Viva City au fost în ultimii ani printre cele mai scumpe scoase pe piaţa locală, chiar în condiţiile în care Clujul depăşeşte media de preţ a celorlalte mari oraşe din ţară pe segmentul rezidenţial. "S-au vândut apartamente cu peste 1350 de euro/mp, dar s-au găsit clienţi. Datorită mall-ului, a celor care au sedii în birourile de aici şi a facultăţilor, aceasta este o zonă foarte căutată, unde mai ales piaţa chiriilor merge bine. La noi în bloc chiar şi apartamente mici, de 36 mp au fost închiriate cu peste 440 de euro. Avem un client care a cumpărat mai multe apartamente ca investiţie, flota Wizzair stă aici, sunt chiar cumpărători din primul bloc ce ne-au cerut oferta pentru blocul următor, fiindcă sunt interesaţi de investiţie", susţine reprezentanta Herce.

În zonă mai sunt în lucru, în diverse stadii şi alte proiecte de imobile de locuinţe, printre care blocul de 91 de apartamente al Riviera, lângă FSEGA, demarat, dar blocat în şantier după construirea primelor niveluri. Urmează însă şi alte proiecte, unul dintre acestea fiind tocmai al dezvoltatorilor de la Iulius Group. După ce luna trecută au dat în folosinţă un spaţiu de relaxare de 30.000 mp amenajat pe malul lacului, aceştia au în plan pentru perioada următoare construirea unui imobil de birouri de zece etaje, cu o suprafaţă de 10.000 mp, în vecinătate.

Gheorgheni şi Mărăşti se află pe primele locuri în topul preferinţelor manifestate de cumpărătorii interesaţi de o achiziţie în Cluj-Napoca, spun şi reprezentanţii agenţiilor imobiliare. Fiind cartiere tradiţionale ale oraşului, ele sunt căutate tocmai pentru că beneficiază de infrastructură şi servicii, centre comerciale, facultăţi. Cu toate acestea, zona a ratat şansa de a avea şi unul dintre cele mai mari spaţii verzi amenajate din ţară, tocmai din cauza asaltului de construcţii motivat de interesul din piaţa imobiliară, după cum au explicat urbaniştii în repetate rânduri. Recent, un grup civic local, SOS Lacurile Gheorgheni, sprijinit prin intervenţia Ordinului Arhitecţilor din România, a propus crearea unui parc de câteva zeci de hectare în zona lacurilor din Gheorgheni. Iniţiatorii propunerii au transmis către administraţie solicitarea ca în noul Plan Urbanistic General să fie limitate construcţiile de blocuri în zona lacurilor şi crearea unui spaţiu public de anvergură în estul oraşului, care acum lipseşte. La inaugurarea spaţiului de relaxare dat în folosinţă în octombrie de Iulius Group, primarul Emil Boc a anunţat că a solicitat echipei de proiectanţi includerea în noul PUG a acestei idei, a unui parc extins.

Etichete
Comenteaza