Se anunță noi amenzi pentru șoferii români. Ce schimbare ar urma să intre în vigoare în 2022

Se anunță noi amenzi pentru șoferii români. Ce schimbare ar urma să intre în vigoare în 2022
| Foto: IPJ Cluj

Un nou proiect de lege ar putea aduce vești pentru o parte dintre șoferii auto din România.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Potrivit propunerii normative, polițiștii ar putea să dea noi amenzi în urma schimbării majore anunțate pentru șoferii din România. Această nouă măsură ar putea să reducă semnificativ incidentele din trafic, oferind posibilitatea polițiștilor să îi sancționeze pe cei responsabili.

Conducătorii auto din țara noastră ar urma să fie vizați de proiectul de lege propus de un deputat USR. Măsura ar putea aduce o schimbare majoră pentru șoferii din România. Mihai Botez consideră că polițiștii rutieri ar trebui să poată folosi înregistrările preluate de pe camerele de bord pentru a da amenzi celor care încalcă regulile de circulație.

Este vorba despre a da posibilitatea polițiștilor să emită procese verbale de contravenție pe baza înregistrărilor video care să provină de la camerele de bord. Cauza multor accidente este indisciplina în trafic, iar faptul că ele nu sunt sancționate decât foarte rar duce la aceste accidente.

Până pe 20 septembrie eram în top, 1202 români și-au pierdut viața pe străzi. Eu sper că prin acest proiect vom putea participa la o mai mare siguranță în trafic. Acest proiect nu înseamnă, de fapt, delațiune, nu înseamnă să ne pârâm unii pe alții, dar înseamnă să sancționăm atunci când participanții la trafic încalcă legile de circulație, a declarat deputatul USR, Mihai Botez.

Dincolo de propunerea ca polițiștii să aibă acces la înregistrările de pe camerele de pe bordul mașinii, proiectul include și pedeapsa cu închisoarea sau amendă în situația în care se descoperă că imaginile au fost modificate sau falsificate. Șoferii ar putea risca închisoare de la trei luni la doi ani. Pentru a putea utiliza proba video va fi nevoie de o declarație pe propria răspundere a șoferului care a înregistrat-o.

 Se impune actualizarea și modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, în sensul în care, constatarea contravențiilor să se poată face și cu ajutorul înregistrărilor produse de mijloacele video folosite de participanții la trafic ori de autoritățile publice locale, chiar dacă aceste mijloace nu sunt certificate, cu condiția ca proba video să fie însoțită de declarația pe propria răspundere a participantului la trafic care o furnizează, asupra faptelor petrecute, precum și asupra autenticității și veridicității înregistrării video furnizate, potrivit proiectului.

Deputatul USR a propus acest proiect normativ ca urmare a exemplului oferit de țările vestice, precum Marea Britanie. Acolo, șoferii încarcă înregistrările surprinse în trafic pe un site web, iar acestea ajung la o unitate de poliție din zona unde a fost semnalată încălcarea regulilor rutiere.

Este, spre exemplu, cazul Marii Britanii, unde cetățenii care iau act de săvârșirea unei contravenții la regimul circulației pe drumurile publice, pot încărca înregistrarea de pe camera de bord prin care a fost surprinsă respectiva faptă, pe o un site web; după completarea unui formular electronic, acestea ajung direct la unitatea de poliție din zona unde a fost semnalată săvârșirea contravenției, care analizează imaginile și ia măsurile ce se impun, mai spune deputatul USR.

Executivul a luat decizia de a mări salariul minim pe economie, iar acest fapt ar duce și la schimbări care să îi afecteze pe conducătorii auto. Șoferii vor trebui să plătească o valoare mai mare pentru amenzile din trafic, punctul de amendă majorându-se din anul 2022.

Dacă autoritățile nu vor decide plafonarea punctului de amendă, valoarea acestuia ar putea urca până la 255 lei, față de 145 de lei, cât este în prezent. Totodată, sancțiuni pot fi emise și pentru șoferii care nu circulă cu mașini dotate cu anvelope corespunzătoare. Polițiștii pot reține certificatul de înmatriculare al autovehiculului, potrivit playtech.ro.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza