Se apropie limita de depunere a bilanțurilor pentru firmele clujene. Amenzi de până la 4.500 de lei

Se apropie limita de depunere a bilanțurilor pentru firmele clujene. Amenzi de până la 4.500 de lei

Agenții comerciali din Cluj se apropie de data limită a depunerii situațiilor financiare anuale, care este 31 mai în cazul majorității firmelor, avertizează fiscul local.

Direcția Finanțelor Publice Cluj-Napoca le-a transmis contribuabililor că termenele pentru depunerea situațiilor financiare anuale aferente exercițiului financiar 2020 diferă, în funcție de tipul entității raportoare.

31 mai este data limită de raportare de către societățile, companiile naționale, regiile autonome, institutele naționale de cercetare-dezvoltare, subunităţile fără personalitate juridică din România ce aparţin unor persoane juridice cu sediul în străinătate, cu excepţia celor din Spațiul Economic European.

"Subliniem fapul că se menține obligația întocmirii și depunerii situațiilor financiare anuale aferente exercițiului financiar 2020, în conformitate cu prevederile legii contabilității nr. 82/1991, la contribuabilii care nu au desfășurat activitate în anul de raportare 2020, dar au desfășurat activitate după înființare, în exercițiile  financiare anterioare celui de raportare.    

Situaţiile financiare anuale şi documentele cerute de lege, se pot depune în format hârtie şi în format electronic, la registratura unităţilor teritoriale ale Ministerului Finanţelor sau la oficiile poştale, prin scrisori cu valoare declarată,  sau în formă electronică pe portalul E-guvernare.ro, semnate cu certificat digital calificat.

Nedepunerea situaţiilor financiare anuale în termenul menționat, la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor constituie contravenție ṣi se sancționează cu amendă de la 300 la 1.000 de lei, dacă perioada de întârziere este cuprinsă între 1 ṣi 15 zile lucrătoare; cu amendă de la 1.000 la 3.000 de lei, dacă întârzierea este între 16 şi 30 de zile, și cu amendă de la 1.500 la 4.500 de lei, dacă întârzierea depășește 30 de zile.

"Recomandăm depunerea în  formă electronică, atât pentru  evitarea deplasării la sediul unităţilor fiscale, cât ṣi pentru optimizarea  procesului de depunere  ṣi prelucrare a situaƫiilor financiare anuale", a precizat conducerea instituției clujene.

Baza legală

- Ordinul Ministerului Finanțelor nr. 58/2021 privind principalele aspecte legate de întocmirea și depunerea situațiilor financiare anuale și a raportărilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor, precum și pentru reglementarea unor aspecte contabile
- Legea 82/1991 a contabilității, republicată, cu modificările și completările ulterioare

Comenteaza