Se întorc investiţiile în România. "Ţara a redevenit atractivă", susţine Consiliul Investitorilor Străini

Se întorc investiţiile în România.
România poate fi o destinaţie atractivă din punct de vedere al investiţiilor străine, existând premisele pentru o creştere consistentă a PIB, iar rezolvarea problemelor legate de infrastructură şi de privatizarea companiilor ar contribui la evoluţia pozitivă a economiei, cred investitori

"În ultimii doi ani, România a urmat acelaşi trend, de scădere, ca şi zona Europei Centrale şi de Est (în ceea ce priveşte investiţiile, n.r.). Remarcăm că cel puţin în primul trimestru tendinţa se scădere se menţine, dar suntem optimişti vizavi de perspectivele României de a se menţine în atenţia investitorilor. Avem încredere că România va reuşi să reintre pe trendul de creştere economică, fapt important pentru investitori", a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, secretarul executiv al Consiliului Investitorilor Străini (CIS), Doina Ciomag.

În opinia sa, alt lucru care dă încredere investitorilor este stabilizarea fiscală, urmare a acordurilor cu FMI şi UE.

"Acestea dau încredere investitorilor că se întâmplă lucruri bune în mediul de afaceri. De asemenea, amendarea legislaţiei muncii este un element important în calculele investitorilor", a adăugat Ciomag.

Pentru a avea o creştere economică susţinută, CIS a făcut o serie de recomandări autorităţilor, printre care rezolvarea problemelor legate de infrastructură, agricultura, piaţa de capital şi companiile de stat.

"Problema infrastructurii este importantă când vine vorba de investiţii. România trebuie să-şi prioritizeze programele de investiţii în infrastructură, să aibă un plan de realizare a acestor proiecte, astfel ca finalizarea acestor proiecte să ducă la creştere economică. Un alt sector cu potenţial pentru generare de creştere economică este piaţa de capital şi în strânsă legătură cu aceasta rezolvarea problemelor companiilor de stat. Privatizarea societăţilor, cu performanţe sub aşteptări, ar putea genera un plus de creştere economică", a explicat Ciomag.
În opinia sa, România are potenţial şi din punct de vedere al investiţiilor străine poate fi o destinaţie atractivă în perioada următoare.

"Credem că România va reuşi în 2011-2012 să aibă o creştere economică consistentă, astfel ca estimările de 1,5-2% să fie depăşite de performanţele economiei", a mai spus reprezentantul CIS, una dintre cele mai puternice structuri de investitori străini din România.

La rândul său, Sorin Vasilescu, directorul Direcţiei pentru investiţii din cadrul Centrului Român pentru Promovarea Comerţului şi Investiţiilor Străine (CRPCIS), a arătat că în continuare cota unică este un element de atragere a investitorilor, alături de scăderea plafonului de acordare a ajutoarelor de stat de la 30 milioane de euro, respectiv 100 milioane de euro, la 5 milioane de euro.

"Pentru a avea un volum mai mare al investiţiilor avem nevoie în continuare de crearea de parcuri industriale, aceasta fiind datoria autorităţilor, avem nevoie de infrastructură, care să permită investitorilor să-şi plaseze afacerile în România şi să le faciliteze exportul", a explicat Vasilescu.

În primele cinci luni ale anului investiţiile străine directe au totalizat 799 milioane de euro, în scădere cu 23,3% faţă de perioada similară din 2009.
BNR a raportat pentru anul trecut investiţii străine directe de 2,596 miliarde de euro, în scădere cu 25,57% faţă cele din 2009, când s-a înregistrat un nivel de 3,488 miliarde de euro.

Pentru acest an, autorităţile estimează investiţii de 3,5-4 miliarde de euro.

Comenteaza