Se scumpesc locuinţele, dar băncile restricţionează creditele

Se scumpesc locuinţele, dar băncile restricţionează creditele
Sondajul Băncii Naţionale a României (BNR) referitor la trimestrul II din 2017 privind creditarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei, alcătuit pe baza opiniilor primelor 10 bănci, relevă că standardele de creditare s-au înăsprit semnificativ.

Acest lucru este valabil atât în cazul creditelor destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri, cât şi în cel al creditelor de consum, având la baza deciziile de politică monetară sau prudenţială ale BNR, aşteptările privind situaţia economică generală, cerinţele cu privire la gradul de îndatorare, aşteptările privind situaţia financiară a populaţiei şi riscul asociat bonităţii clienţilor.
 
Pentru următorul trimestru, instituţiile de credit preconizează o înăsprire marginală a standardelor pentru creditele ipotecare şi una de amplitudine moderată pentru creditele de consum, conform unei analize FinZoom.

Cererea pentru creditele ipotecare s-a majorat, iar previziunile arată pentru perioada următoare o menţinere constantă. Al doilea trimestru a adus majorări ale preţurilor locuinţelor, iar evoluţia ascendentă se va menţine şi în următorul trimestru, însă cu o intensitate mai redusă.
 
La creditele de consum cererea s-a redus ca urmare a diminuării semnificative a cererii pentru creditele de consum cu ipotecă, ce nu a putut fi contrabalansată de majorarea importantă a cererii pe palierul creditelor de consum fără garanţie ipotecară. În ceea ce priveşte cererea pentru trimestrul următor, se aşteaptă un avans al acesteia.
 
Pierderea medie în caz de nerambursare (LGD) a fost de 35% pentru împrumuturile acordate pentru achiziţia de locuinţe şi terenuri şi cea aferentă creditelor de consum garantate cu ipoteci , 67% pentru creditele de consum negarantate cu ipoteci, de 57% pentru cardurile de credit. La nivel agregat, LGD pentru creditele populaţiei intrate în stare de nerambursare s-a menţinut relativ constant în T II, la 43%.
 
Sstandardele de creditare aferente companiilor nefinanciare s-au menţinut constante, iar în structură a avut loc o relaxare a standardelor de creditare pentru creditele pe termen lung acordate companiilor mari. În următorul trimestru standardele de creditare vor rămâne la nivelul actual.
 
Comparativ cu trimestrul anterior standardele de creditare aferente împrumuturilor garantate cu ipoteci asupra imobilelor comerciale, s-au relaxat moderat în T II şi se vor menţine şi în următoarele trei luni. La nivelul companiilor nefinanciare, cererea de împrumuturi s-a majorat semnificativ în T II. Evoluţii ascendente au fost înregistrate indiferent de dimensiunea companiilor sau maturitatea finanţării solicitate.
 
Din punctul de vedere al sectoarelor de activitate riscul de credit s-a menţinut la nivelul trimestrului anterior. Modificări au fost consemnate la nivelul sectorului energie (creştere semnificativă), respectiv în cazul sectoarelor agricultură şi construcţii (majorare de o amplitudine moderată).

Comenteaza