Se scumpeşte carnea de porc. Preţurile vor creşte cu 15-30%

Se scumpeşte carnea de porc. Preţurile vor creşte cu 15-30%
Reprezentanţii Asociaţiei Române a Cărnii (ARC) avertizează că preţurile cărnii de porc în România ar putea creşte, în medie, cu 15-30%, începând cu luna aprilie, una din cauze fiind creşterea exportului în ţările asiatice.

Preţul cărnii de porc va creşte în medie cu 15-30%, începând cu luna aprilie, în special din cauza creşterii exportului cărnii de porc în ţările asiatice, înregistrată anul trecut, avertizează Asociaţia Română a Cărnii (ARC) printr-un comunicat emis luni, scrie Mediafax.

„Comparativ cu ultimii doi ani, în trimestrul I 2017, preţul mediu de achiziţie pentru carcasa de porc a fost cu 26% mai mare faţă de 2016 şi cu 12% mai mare faţă de 2015", se arată în comunicatul transmis.

Potrivit ARC, preţul pieptului de porc a crescut cu 40%, iar preţul jambonul a înregistrat o creştere de 25%, în ultimele 12 luni.

„Conform datelor prezentate de Comisia Europeană în luna martie 2017, în cadrul Consiliului Economic al Observatorului pentru Piaţa Cărnii se estimează că această creştere a preţului cărnii de porc va urma o curbă ascendentă până în a doua parte a anului 2017, când va avea loc o stagnare", se mai arată în documentul citat.

ARC precizează că printre cauzele care au condus la creşterea preţului cărnii de porc la nivel european se numără creşterea semnificativă în cursul anului 2016 a exportului de carne de porc în ţările asiatice, în special în China, Japonia şi Hong Kong şi scăderea efectivelor de porcine, la toate categoriile de vârstă, cu o scădere de până la -2,3% la tineret între 20-50 kg şi de -1,1% la porcii la îngrăşat între 50-80 kg. Mai mult, în luna ianuarie 2017 a fost semnalată o creştere a exporturilor cu 20% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016, supremaţia deţinând-o în continuare China, urmată de Hong Kong şi Coreea de Sud.

 

Comenteaza