Seceta din 2020, comparată cu cea din 1947. Prețul pâinii va fi afectat

Seceta din 2020, comparată cu cea din 1947. Prețul pâinii va fi afectat

Pâinea ar putea fi mult mai scumpă din toamnă deoarece efectele crizei economice provocate de noul coronavirus sunt amplificate și de secetă, iar agricultorii se așteaptă la pierderi de peste 50%.

Seceta care este așteptaă în 2020 e comparată cu cea din 1947, care a provocat o criză alimentară de proporții în România. Specialiștii susțin că iarna fără zăpadă, lipsa ploilor de primăvară și vântul puternic sunt cauzele care au generat seceta. Multe plante au început să se usuce, iar dacă nu va ploua în perioada umătoare pierderile ar putea ajunge chiar și la 100%.

“Suntem în pragul sau suntem în pericolul unei crize alimentare, trebuie să gestionăm foarte bine această situaţie să nu ajungem în situaţia grea aşa cum România a mai trecut de-a lungul timpului, iar cea mai mare criză alimentară a fost cea din 1947, cunoscută ca foametea din 1947. Din păcate veștile de la meteorologi nu sunt prea bune”, a declarat Costel Vânătoru, specialist în agricultură, pentru Digi24.

La rândul său, ministrul agriculturii, Adrian Oros, a vorbit despre seceta din acest an. “Peste această criza determinată de pandemie se suprapune și o secetă cumplită, extremă, cum nu a mai fost în ultimii mulți ani. Deficitul este foarte mare în zona Moldovei și Dobrogei. Este un pericol ca culturile de toamnă să fie compromise într-un procent destul de mare.

Am asigurat toți fermierii că o să-i despăgubim pe toți cei care vor avea pagube cauzate de fenomenele extrem de secetă. Comitetele pentru situații de urgență locale evaluează care e dimensiunea pagubelor, ca să putem să despăgubim fără să producem inechități.

Culturile care sunt acum afectate sunt culturi de cereale în principal. Estimăm o pierdere a producției de până la 50% ceea ce ar acoperi necesarul de consum pentru aceste produse. Vor fi consecințe în lanț asupra prețurilor. Depinde și cât va dura această criză.

Avem stocuri foarte mari de produse de bază la producători – lapte, carne legume. Căutăm soluții pentru a încuraja procesatorii să stocheze privat și în toamnă când vom avea nevoie să le putem folosi”, a spus Oros.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza