Sectorul unde angajatul este la putere

Sectorul unde angajatul este la putere
Peste jumătate dintre clujenii participanţi la un târg de locuri de muncă sunt în căutare de slujbe cu salarii de 200-500 de euro, arată un studiu.

În cel mai activ sector pentru piaţa de resurse umane, cel de tehnologia informaţiei, salariile trec de 500 de euro şi ajung la peste 2.000 de euro. Într-un domeniu unde companiile se bat pentru cei mai buni oameni, angajatorii adaugă şi alte servicii, pe lângă bani.

Mai mult de jumătate dintre clujenii cu vârsta cuprinsă între 20 şi 30 de ani, cu studii superioare, participanţi la Târgul de Cariere de la Cluj ar lucra pentru salarii cuprinse între 200 şi 500 de euro (65%), 10% pentru salarii sub 200 de euro şi doar 12% pentru salarii de peste 500 de euro, se arată într-un studiu realizat de Institutul Român de Evaluare şi Strategie (IRES). 43% dintre aceştia sunt absolvenţi de studii superioare. Majoritatea candidaţilor preferă să caute un loc de muncă pe internet. În ceea ce priveşte aspectele legate de angajare, clujenii pun pe primul loc atmosfera de lucru din cadrul companiei (94%), abia pe următoarele clasându-se pachetul salarial şi alte beneficii, susţin autorii studiului. Un sfert dintre respondenţi au afirmat că au un loc de muncă, mai bine de jumătate fiind nemulţumiţi de acesta. Întrebaţi dacă vor să îşi schimbe locul de muncă, 81% au răspuns afirmativ.

Cel mai dinamic segment al pieţei este cel de IT, astfel că organizatorii au pregătit un eveniment dedicat special acestui domeniu: Târgul de Cariere în IT, care are loc zilele acestea la Iulius Mall. Peste 5.000 de tineri clujeni care doresc să înceapă o carieră în domeniu ori care vor să îşi schimbe locul de muncă actual sunt aşteptaţi timp de două zile la târg. Printre participanţi se numără companii ca BG Soft, Beyluxe, Emerson, HP, SDL, Smart Tech, Steelcase, Yardi, EBS Romania. „Am remarcat că tot mai mulţi clujeni (25%, la ediţia anterioară) participă la evenimentele noastre, chiar dacă au un loc de muncă în momentul desfăşurării lor", au declarat organizatorii. Tinerii cu studii superioare, absolvite sau în curs, cu sau fără experienţă de muncă, sunt candidaţii vizaţi de companiile angajatoare. 30% din activitatea de recrutare a agenţiilor specializate vine din IT, estimează jucătorii din domeniu.

„E un sector unde e greu să angajezi; IT-istul e la putere, are foarte multe oferte şi poate să ia o decizie bună", a explicat Ovidiu Vîlceanu, reprezentant al agenţiei de resurse umane Sales Consulting. „Este binecunoscut faptul că salariile din IT sunt mari luând în considerare veniturile salariale din alte industrii. Acestea pot începe undeva la 500 euro pentru un entry level şi pot continua până la 2.000 euro/lună, chiar mai sus pentru un senior, în funcţie de anii de experienţă, tehnologia cunoscută, limbi străine vorbite şi alte competenţe de nişă deţinute", a explicat Diana Stanese, Chief Operations Officer al companiei EBS. „Procesul de atragere şi de menţinere a noilor angajaţi este unul foarte complex. În vederea atragerii şi menţinerii acestora, trebuie luat în considerare un cumul de factori: mediul în care angajatul îşi desfăşoară activitatea, cultura organizaţională a firmei, satisfacţia profesională şi personală datorată proiectelor în care angajatul este implicat, precum şi beneficiile non-financiare de care se bucură angajatul în firma respectivă", a completat reprezentanta EBS.

În acest context, companiile de IT, care sunt şi cele mai mari consumatoare de spaţii în Cluj, au cerinţe speciale pentru dezvoltatorii de birouri. Într-un domeniu unde se înregistrează o mare concurenţă pentru atragerea forţei de muncă, firmele se departajează şi prin facilităţile oferite şi prin accesul la servicii şi locaţie. Restaurante, cafenele, săli de sport sunt facilităţi pe care companiile le vor în apropierea sediilor pentru angajaţii lor, spun specialiştii din piaţa imobiliară. Primul chiriaşi al nou-construitei clădiri Domus din vecinătatea Pieţei Muzeului este tot o companie din IT. „Pentru cei de la Ullink a fost importantă localizarea, voiau să fie în centrul oraşului, aproape de servicii şi au mai ţinut să aibă locuri pentru biciclete", a menţionat Septimiu Pop, proprietarul clădirii.

 

 

Comenteaza