Șeful pieței de capital, la Cluj: investiția la bursă, de până la șase mai profitabilă decât contul bancar

Șeful pieței de capital, la Cluj: investiția la bursă, de până la șase mai profitabilă decât contul bancar

Directorul general al Bursei de Valori București (BVB), Adrian Tănase, susține că o investiție pe termen lung pe piața de capital din România aduce o sumă de 3-6 ori mai mari decât în depozite sau conturi curente.

Acesta a prezentat o analiză comparativă a valorii unui cont alimentat în ultimii 20 de ani cu o sumă fixă lunară, din care a reieșit că persoanele care ar fi investit constant pe piața de capital (cu reinvestirea dividendelor) ar fi obținut o sumă de trei ori mai mare decât dacă ar fi ținut banii în depozite și de șase ori mai mare decât în conturi curente.

BVB a organizat la Cluj Forumul Investitorilor Individuali (FII), eveniment de referință dedicat investitorilor de retail. 250 de investitori existenți și potențiali au participat la cel mai important forum național de educație financiară. Principala temă a vizat rolul și importanța economisirii în valori mobiliare pentru o persoană care își dorește atingerea unui anumit nivel de independență financiară.

Din rândul persoanelor înscrise la eveniment, 23% aveau între 18 și 25 de ani, iar 66%, între 26 și 45 de ani. 18% au declarat că sunt investitori începători și 66% avansați, în timp ce 16% nu sunt încă investitori. Din rândul celor care au cel puțin un tip de investiție, 40% au conturi deschise și la brokeri, 13% și la fondurile mutuale, iar 10% și la Pilonul 3 de pensii.

Evenimentul a strâns pe scenă 17 vorbitori, specialiști ai pieței de capital (brokeri, fonduri de investiții, fonduri de pensii, analiști), alături de reprezentanți ai companiilor listate și cu potențial de listare. Președintele BVB, Lucian Anghel, a subliniat importanța diversificării și cum piața de capital poate genera randamente consistente pentru investitori.

Bogdan Gherghe, reprezentant al CFA Society Romania, a prezentat modalitățile de investiții directe și indirecte în piața de capital, cu avantajele și dezavantajele fiecărei tipuri de investiție. La secțiunea brokeri, reprezentanții BCR (Valerian Ionescu), BT Capital Partners (Ștefan Nicola), Goldring (Dragoș Mesaroș) și Tradeville (Gabriel Aldea) au arătat cum se poate investi pe bursă.

În partea dedicată fondurilor mutuale, Aurel Bernat (BT Asset Management), Dan Popovici (OTP Asset Management), Mihai Purcărea (BRD Asset Management) și Mihnea Bărbulescu (Erste Asset Management) au prezentat investițiile în fondurile mutuale cu prezență pe piața locală. Despre importanța pensiei private facultative Pilon 3 și despre tendințele demografice a vorbit Andreea Pipernea, CEO NN Pensii. Dan Rusu, Head of Research la BT, a discutat despre știri, trenduri și sentimente și despre cum pot discerne investitorii între informațiile care contează.

Reprezentanții a două companii listate, Dorel Goia – președinte TeraPlast – și Gabor Molnar – CEO AAGES, au vorbit despre planurile de dezvoltare și despre experiența companiei pe bursă. Tomasz Kurcin, Președintele RAIKO România, a prezentat planul de listare a companiei pe piața de capital românească.

Pentru investitorii experimentați, Irina Răilean, de la BT Capital Partners, a dezbătut două subiecte majore de discuție: dividendele și evaluarea relativă a unei companii. Forumul Investitorilor Individuali este un eveniment de referință organizat de BVB începând cu 2013, cu misiunea de a populariza piața de capital în rândul persoanelor fizice.

Comenteaza