Semne de redresare la Construcții Napoca. Au anulat concordatul preventiv

Semne de redresare la Construcții Napoca. Au anulat concordatul preventiv
Constructorul clujean s-a specializat în ridicarea blocurilor ANL | Foto: SCN

Societatea de Construcţii Napoca (SCN) a depus pe rolul instanţei o cerere de renunţare la judecarea cauzei având ca obiect intrarea în procedura de concordat preventiv, depusă în martie. Tribunalul Cluj a luat act de renunţarea societăţii la procedură, relevă un raport transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

"Cererea de renunţare a fost depusă ca urmare a depăşirii stării de dificultate financiară temporară cu care s-a confruntat societatea. Datorită faptului că societatea a reuşit să îşi recupereze o parte din propriile creanţe, a reuşit să achite la rândul său o parte semnificativă din debitele pe care le înregistra în evidenţele contabile ale creditorilor. Proiectele de lucrări pe care societatea le are în desfăşurare sunt de natură a asigura un nivel al încasărilor suficient încât să garanteze premisele continuării activităţii în condiţii de normalitate", a menționat conducerea Construcții Napoca.

Procedura de concordat preventiv vizează încheierea unui contract între debitor şi creditori prin care cel dintâi propune un plan de redresare a societăţii sale în vederea evitării procedurii de insolvenţă. În primele trei luni din acest an, societatea a înregistrat o pierdere de 0,3 milioane de lei, în comparaţie cu un câştig net de 0,1 milioane de lei în primele trei luni din anul anterior.

Totuşi, veniturile din lucrări executate şi servicii prestate înregistrate au urcat la 8,2 milioane de lei, cu 152% mai mari faţă de primul trimestru din 2018. Veniturile operaţionale au urcat cu 16,9%, la 8,7 milioane, iar cheltuielile operaţionale au scăzut cu 25%, la 9 milioane. Compania are o valoare de piaţă la BVB de 9,5 milioane de lei.

În primăvară societatea controlată de familia Bene menționa că încasa greu banii de la debitori, avea restanțe la stat și era cu conturile blocate, fiind executată silit de creditori. Inițial, conducerea a solicitat instanței intrarea în concordat preventiv pentru nu ajunge la blocarea activității.

“Starea de dificultate financiară temporară se datorează dezechilibrului generat de încasarea cu întârziere a creanțelor de la debitorii noștri, starea de insolvență a multora dintre ei, executările silite demarate împotriva subscrisei, blocarea conturilor bancare, ceea ce conduce practic la blocarea totală a activității.

Înregistrăm debite față de bugetele locale și de stat, aferente lunilor decembrie 2018, ianuarie 2019, februarie 2019. Plata eșalonată a debitelor scadente, în paralel cu continuarea activității creează premisele finalizării cu succes a programului de redresare financiară a societății, concomitent cu posibilitatea plății datoriilor curente”, menționa Floarea Cachița, președintele SCN.

VEZI Construcții Napoca a cerut colacul de salvare

Societatea specializată în lucrări de construcții avea afaceri de 63 de milioane de lei și un profit net de 1,6 milioane și 197 de angajați în 2017. În perioada 2008-2016, datoriile sale s-au triplat, de la 19,1 la 58,5 milioane de lei. SCN este evaluată ca având “un risc foarte mare” de platforma financiară Termene.ro.

Ca acționar majoritar al SCN (67%) apare firma IT Transilvania Invest Cluj, specializată în activități ale holdingurilor, ai cărei acționari sunt Alexandra Bene (98,97%), Liliana Marchiș (1,03%). Firma cu un angajat avea afaceri de 150.000 de lei și un profit de 14.311 lei în 2017.

SCN s-a înființat în 1991, prin divizarea Trustului de Construcții Montaj Cluj, întreprindere cu tradiții de construcții în România. Conducerea administrativă este asigurată de președintele Floarea Cachița, iar cea executivă, de directorul general Dănuț Canta. SCN are sediul principal în Piața 1 Mai și deținea o bază de producție pe 56.000 mp, pe str. Fabricii de Zahăr, scoasă la vânzare cu 5,6 milioane euro.

Printre lucrările din portofoliul său se numără un cartier de locuințe ANL la Luduș (județul Mureș), extinderea pistei la Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj-Napoca, expertiza pentru Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Cluj, dar și stații de combustibil MOL.

VEZI Societatea de construcții a lui Bene, executată silit de un creditor italian

Concordat respins la Napocamin

Omul de afaceri Ioan Bene, condamnat la trei ani şi opt luni la închisoare pentru dare de mită în dosarul fostului preşedinte al Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, a fost dat inițial în urmărire internațională. El este cercetat și într-un alt dosar de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti pentru infracţiuni de evaziune fiscală şi de spălare de bani.

Pentru că el este și rezident în Italia, își execută sentința acolo în regim de libertate supravegheată, cu interdicția părăsirii țării. Este și deținător al hotelului Continental, din centrul Clujului, prin firma Napocamin, clădire închisă de o lungă perioadă. Ca principal asociat al Napocamin apare Raluca Mădălina Bene (99%).

Tribunalul Comercial Cluj a respins o altă cerere de intrare în concordat preventiv formulată de Napocamin, controlată de familia omului de afaceri Ioan Bene, după ce a pierdut patru procese de încuviinţare executare silită intentate de un creditor italian, consemna portalul insolvențelor Supervizor.

Societatea clujeană avea afaceri de 58 de milioane de lei și un profit de numai 0,1 milioane, precum și 215 angajați în anul 2017. Raluca Valeria Bene deținea 99% din părțile sociale, restul fiind deținut de Mădălina Raluca Bene și de Panpetrol Căpușu Mare, iar administrator era Virgil Radu Pop.

Din grupul controlat de familia Bene mai fac parte firme precum Ben & Ben, Ben & Ben Company, Construdava, Construdava Subcontractor, Unirea. Alți asociați ai acestor firme sunt Daniel Bene, Alexandra Bene sau Mirela Bene. 

Comenteaza