Senatorii au mărit indemnizaţiile pentru primari şi preşedinţi de consilii judeţene

Senatorii au mărit indemnizaţiile pentru primari şi preşedinţi de consilii judeţene
Senatul a aprobat venituri mai mari pentru primari şi preşedinţi de consilii judeţene, deşi guvernul spune că n-are bani pentru aşa ceva.

Fără a fi Cameră decizională, Senatul a aprobat proiectul de lege care măreşte indemnizaţiile primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene. Printre iniţiatorii proiectului figurează şi senatorul PSD Alexandru Cordoş. Senatorii puterii au votat acest proiect deşi guvernul a spus că nu există prevedere bugetară pentru o asemenea majorare în proiectul de buget pe 2014.

Opoziţia propriului guvern nu a contat pentru senatorii majorităţii, care, cu 65 de voturi „pentru", 40 „împotrivă" şi şase abţineri au decis că veniturile liderilor administraţiilor locale trebuie majorate începând de anul viitor. La propunerea liderului grupului liberalilor, Puiu Haşotti, votul a fost secret. Potrivit proiectului adoptat de Senat, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj Horea Uioreanu ar urma să aibă o indemnizaţie de 6.612 lei, în vreme ce primarul Emil Boc ar fi retribuit cu 6.333 de lei. Cei doi vicepreşedinţi ai consiliului judeţean, Ioan Oleleu şi Vakar Istvan, ar primi câte 5.941 de lei lunar, iar cei doi adjuncţi ai lui Boc, Gheorghe Şurubaru şi Horvath Anna, vor încasa câte 5.774 de lei. Potrivit proiectului votat în Senat, în funcţie de dimensiunile populaţiei, primarii de municipii vor încasa între 6.333 şi 5.092 lei, primarii de oraşe, între 4.909 şi 4.642 lei, iar primarii de comune între 4.012 şi 3.331 lei. Votul decisiv asupra acestui proiect de lege va fi dat, însă, de Camera Deputaţilor.

În opinia şefului judeţului Cluj, argumentul reprezentanţilor guvernului, cum că n-ar exista prevedere bugetară pe anul viitor pentru aceste majorări, nu stă în picioare. „Din câte ştiu eu bugetul pe 2014 n-a fost încă adoptat, prin urmare mai poate fi amendat, astfel încât să includă şi acest sume. În ce mă priveşte, n-am solicitat şi nici nu voi cere vreodată o asemenea majorare. Singurul lucru pe care l-am cerut, noi, cei din Uniunea Naţională a Preşedinţilor de Consilii Judeţene a fost ca perioada în care ocupăm aceste funcţii să ne fie considerată vechime în muncă. Primarii şi preşedinţii de consilii judeţene nu sunt salariaţi, ei iau indemnizaţii, nu salarii şi, drept urmare, perioada în care ocupă aceste funcţii nu li se consideră vechime în muncă, lucru care nu e normal", a comentat Uioreanu.
Primarul celei mai mari comune din România, Horea Şulea din Floreşti, cere ca indemnizaţiile primarilor că fie calculate după nivelul populaţiei şi nu după rangul localităţii.

„Situaţia salarizării primarilor nu chiar corectă. După ultimele date pe care le-am primit, Floreştiul este a treia localitate, ca număr de populaţie, a judeţului, după Cluj-Napoca şi Turda. Am depăşit Dejul. La o populaţie mare ai şi responsabilităţi pe măsură. Ce vină am eu că Floreştiul e comună, pe când Dejul e municipiu? De anul trecut, la stabilirea numărului consilierilor locali se ţine cont doar de populaţie. Până acum Floreştiul avea 15 consilieri, numărul maxim permis pentru o comună, de anul trecut avem 17 consilieri. Atunci ar trebui ca şi la indemnizaţia primarului să se ţină cont doar de dimensiunile populaţiei, indiferent că e comună, oraş sau municipiu", a declarat Şulea.

Comenteaza