Septembrie, luna “granzilor” hotelieri

Septembrie, luna “granzilor” hotelieri
Cea mai mare unitate turistică din oraş, Grand Italia, va fi inaugurată oficial în toamnă, iar Grand Napoca, hotel modernizat şi redenumit, finalizează intervenţii la 20 de camere şi un spa.

Lucrările la cele mai mari unităţi din Cluj-Napoca nu se încheie în toamnă: la hotelul din Bună Ziua mai rămâne de făcut un centru spa, iar la Napoca se vor adăuga două etaje pentru apartamente de lux şi un restaurant panoramic. Aceste etape sunt, deocamdată, fără o dată limită de finalizare.

Proprietarii Grand Hotel Napoca - fostul hotel de pe malul Someşului, redenumit - pregătesc pentru toamnă finalizarea unei alte etape din lucrările de modernizare ale uneia dintre cele mai vechi unităţi turistice din oraş. Astfel, au mai rămas mici intervenţii pentru terminarea lucrărilor la încă 20 de camere. În total, noul Napoca, reclasificat la 4*, va avea 166 de camere. Până în septembrie vor deveni funcţionale şi facilităţile de spa, care includ o piscină, jacuzzi, saună şi cabine de masaj. Noul spa are rezervat un spaţiu de 450 mp.

Conducerea hotelului a demarat în 2007 proiectul de reabilitare, care a presupus modernizarea camerelor, realizarea noilor spaţii de conferinţe (unitatea are acum o sală de 1.600 de locuri), a unei piscine, dar şi supraetajarea structurii, plan care rămâne însă de dezvoltat într-o fază ulterioară. Faţă de bugetul estimat la demararea lucrărilor de renovare şi modernizare în urmă cu aproximativ patru ani, suma aproape s-a dublat: cele mai recente calcule invocate de proprietari arată că investiţia pentru lucrări va depăşi 8 milioane de euro, faţă de cele 4-5 milioane estimate iniţial.

"Se mai schimbă pe parcurs idei, materialele pe care vrei să le foloseşti. Noi am început lucrul în urmă cu aproape patru ani", a amintit Roxana Ghiran, managerul hotelului. Din proiectul gândit pentru transformarea hotelului, rămâne de concretizat realizarea celor două etaje suplimentare. "Unul dintre acestea va fi alocat unor apartamente de lux, iar la celălalt vrem să facem un restaurant mai special, diferit de ceea ce avem acum pe piaţă, cu vedere panoramică. Deocamdată, nu avem un termen exact pentru acestă fază a proiectului", a completat Ghiran. Proprietarii estimează un grad mediu de ocupare de 50% pentru anul viitor.

Grand Italia, unitatea încă în lucru în cartierul Bună Ziua, se inaugurează în septembrie, au anunţat dezvoltatorii. "Ceva lucrări mai avem, facem şi piscina exterioară, mici intervenţii la camere, la sistemul de aer condiţionat. Cred că vom avea cereri, deja lumea se interesează când începem activitatea", a menţionat Simion Pruneanu, reprezentantul al Grand Italia. Zona de spa va fi amenajată la finalul anului sau în 2012. "Noi am vrut să facem aceste facilităţi pentru clienţi, dar pentru un hotelier e mai dificil de gestionat un spa. Ideal ar fi să găsim o companie specializată care să administreze această zonă. Suntem în discuţii cu potenţiali parteneri", a menţionat Pruneanu.

Şantierul a început în toamna anului 2007, proprietarul fiind italianul Antonio Batani, ce deţine mai multe unităţi pe Coasta Adriatică. Proiectul hotelului de 5*, care avea ca termen de finalizare 2010, a trecut prin modificări, inclusiv în acest an. Proprietarii au primit în aprilie avizul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism pentru unele modificări: două niveluri de mansardă, neprevăzute iniţial, extinderea spaţiilor alocate restaurantului şi sălii de conferinţe. Terenul destinat hotelului creşte cu 5.150 mp, respectiv o parte din suprafaţa alocată iniţial pentru un ansamblu rezidenţial. Hotelul va avea 206 camere, faţă de cele 167 aprobate în prima fază. 187 sunt incluse în circuitul turistic, iar celelalte, pentru personal. Investiţia iniţială anunţată de proiectanţi se ridică la 40 de milioane de euro.

 

Comenteaza