Service-urile auto încalcă legea după bunul plac. Amenzi de aproape două milioane de lei

Service-urile auto încalcă legea după bunul plac. Amenzi de aproape două milioane de lei
Potrivit unui raport dat publicităţii de Registrul Auto Român (RAR), controalele efectuate pe parcursul anului trecut la service-urile auto din ţară s-au lăsat cu sancţiuni contravenţionale ce însumează aproape două milioane de lei.

Raportarea Departamentului Supraveghere Piață din cadrul RAR arată că inspectorii registrului au desfășurat, din 1 ianuarie până în 31 decembrie 2014, nu mai puțin de 6.213 acțiuni de control la agenții economici de pe piața națională.

Acestea au fost finalizate prin 4142 documente de control (PVCSC) întocmite la operatori economici care desfăşoară activitate comercială şi distribuţie de componente auto, la prestatorii de servicii care efectuează reparaţii auto şi dezmembrări auto, la staţii ITP şi ateliere TLV.

Controalele s-au soldat cu amenzi contravenționale în valoare totală de 1.765.990 lei De asemenea, s-au aplicat 2357 de sancțiuni complementare: opriri de la comercilizare, suspendări de activitate.

"RAR realizează, prin Departamentul Supraveghere de Piaţă (DSP), o intensă activitate de disciplinare a pieţei de profil, desfăşurând acţiuni de control care urmăresc conformitatea activităţilor de reparaţii efectuate, cu respectarea condiţiilor tehnice şi de calitate impuse de constructorul de automobile, precum şi supravegherea pieţei serviciilor auto privind certificarea şi/ sau omologarea echipamentelor, pieselor de schimb şi materialelor utilizate la vehicule rutiere, având ca rezultat creşterea siguranţei circulaţiei rutiere şi protecţia mediului", au declarat reprezentanţii registrului.

Din totalul controalelor efectuate, cele mai multe, 4658, au fost desfăşurate la atelierele de reparaţii, întreţinere şi dezmembrări auto. Aici s-a constatat lipsa autorizaţiei tehnice eliberată de RAR şi nerespectarea domeniului autorizat în 770 cazuri şi s-au aplicat amenzi în valoare de 1.592.090 lei, alături de 607 de măsuri complementare de oprire sau suspendare a activităţii.

Alte 1194 de acţiuni de control au fost efectuate la operatori economici care comercializează componente auto, valoarea sancţiunilor acordate fiind de 41.400 lei. 

De asemenea, 275 de controale au fost întreprinse la operatori economici care montează sau repară instalaţii GPL, în acest caz inspectorii fiind nevoiţi să suspende activitatea a 11 societăţi şi să aplice amenzi de 68.500 lei. În cazul atelierelor TLV şi al staţiilor ITP au fost efectuate doar 86 de controale, soldate cu sancţiuni contravenţionale de 64.000 de lei şi cu anularea a 14 atestate de inspector tehnic.

Principalele nereguli constatate de inspectori au fost lipsa autorizaţiei tehnice eliberată de RAR, lipsa înregistrărilor şi nemenţinerea dovezilor care să demonstreze conformitatea activităţilor executate cu condiţiile tehnice şi de calitate impuse, astfel încât vehiculele să corespundă condiţiilor şi reglementărilor legale privind admiterea şi menţinerea în circulaţie, respectiv nemenţinerea condiţiilor iniţiale de autorizare. De asemenea, service-urile auto au fost sancţionate şi pentru introducerea pe piaţă a produselor şi materialelor noi care privesc siguranţa circulaţiei şi protecţia mediului neomologate sau necertificate, lipsa declaraţiei de conformitate emisă de producător sau de reprezentanţii acestora şi lipsa inscripţionării sau a etichetării produselor.

Comenteaza