Sfatul analiştilor pentru cei care vor să îşi cumpere o casă: "Mai stați puţin în chirie"

Sfatul analiştilor pentru cei care vor să îşi cumpere o casă: "Mai stați puţin în chirie"

Scădere abruptă a pieţei imobiliare pe final de an, de peste 30 de procente. Specialiştii au avertizat asupra acestui risc, mai ales după creşterea alertă a dobânzilor de astă vară. 

În decembrie 2018 au fost încheiate 36.000 de tranzacţii cu case şi terenuri în toată ţara, cu aproape 20.000 mai puţine faţă de aceeaşi lună din 2017, arată datele Agenţiei de Cadastru. Judeţele cu cele mai puţine imobile vândute la sfârşitul anului trecut sunt Gorj, Olt şi Tulcea.

Analiştii spun că în următorii ani vom vedea o scădere a cererii în piaţa imobiliară. Aceasta înseamnă ieftiniri, scrie Digi24.ro. 

Iancu Guda, analist economic: "Preţul la imobiliare va scădea în 2019, maxim 2020, cu cel puţin 25%, în condiţiile în care cererea scade şi oferta creşte. Piaţa este blocată pentru că taxa pe activele bancare aruncă sectorul bancar în haos şi nimeni cu mintea la cap nu face acum un credit, când încă sunt foarte multe incertitudini. Avem modificări fiscale ce riscă să arunce economia în recesiune".

Bogdan Glăvan, profesor de economie: "Mă aştept la o stagnare a pieţei imobiliare. Piaţa imobiliară a fost susţinută şi se află la un nivel nesustenabil, artificial. Preţurile sunt artificial de mari, prin politica statului, care a încurajat creditarea, a stimulat oamenii să se îndatoreze, a oferit garanţii oamenilor şi băncilor".

Analiştii le recomandă celor care vor să îşi cumpere o casă să mai aştepte o perioadă.

Iancu Guda, analist economic: "Pe de o parte să plăteşti 50% supraevaluat cu dobândă pe 30 de ani versus să stai în chirie încă un an, are foarte mult sens să aştepţi, să mai stai puţin în chirie, să aştepţi ca efectele negative din economie să se vadă, să scadă preţurile la imobiliare, pentru că este o certitudine. Sunt absolut convins că dezvoltatorii au spaţiu foarte mare să scadă preţurile".

Potrivit unor analize ale economiştilor, în acest moment dezvoltatorii construiesc un metru pătrat cu 700-800 de euro şi îl vând, în medie, cu 1.500 de euro. În zonele centrale din Bucureşti, Cluj şi Timişoara preţul pentru un metru pătrat trece de 2.000 de euro.

Comenteaza