Silicon Valley, varianta Cluj-Napoca VIDEO

Silicon Valley, varianta Cluj-Napoca VIDEO
Dezvoltatorii proiectului Liberty Center din zona gării pregătesc spaţii pentru companii globale de tehnologia informaţiei şi întreprinderi mici şi mijlocii, după modelul american.

Prima fază a parcului tehnologic gândit pe platforma din zona gării unde funcţiona fabrica Libertatea vizează birouri pe 7.000 mp şi o investiţie de 8 milioane de euro. Proiectul păstrează o parte din structura vechii unităţi, dar clădirile din cărămidă sunt combinate cu imobile de sticlă şi acoperişuri verzi. Apare un parc şi chiar un lac cu lebede.

Noul proprietar al activelor societăţii a prezentat ieri, la faţa locului, planul de reconversie şi modul în care se transformă fosta fabrică de mobilă în viitorul complex tehnologic Liberty Center. Libertatea este deţinută de subsidiara unui fond de investiţii cipriot controlat de fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza, fost director general adjunct al companiei Rompetrol. Fribourg Development, subsidiară deţinută de Fondul Privat de Investiţii Fribourg Investments, deţine 90% din Libertatea şi devine dezvoltator al parcului tehnologic. Într-o fostă secţie de finisaje au fost expuse variantele de proiecte gândite de arhitecţi, ca urmare a concursului de concept lansat de dezvoltatori. Britanici, italieni, portughezi şi clujeni au venit cu idei pentru viitorul centru tehnologic.

În competiţie s-au înscris şase birouri, între care două locale - Planwerk (cu BAU şi Dico şi Ţigănaş colaboratori) şi Arhimar -, dar şi Architecturburo Beker-Boros, Chapman Taylor Romania, Graphos Arquitectos Associados şi Studio Valle Architetti Associatti (unul dintre finaliştii de pe lista scurtă). Juriul, format din reprezentanţi ai Libertatea şi condus de arhitectul Dan Hanganu, a ales în final biroul Chapman Taylor drept câştigător. "A fost conceptul cel mai apropiat de dorinţele şi necesităţile noastre", a explicat Nina Moldovan, reprezentantul Libertatea. "Am dorit un parc. Cu spaţii verzi, deschis, transparent. Cei de la Chapman Taylor au venit cu un concept aerisit, deschis, flexibil. Au fost multe idei, inclusiv din Cluj. Apăreau spaţii foarte aglomerate, una dintre propuneri includea un turn; au vrut să se construiască cât mai mult - era o variantă care prevedea construcţii de 70.000 mp pe terenul de 4,5 ha", a explicat Sturza.

Spre deosebire de alte reconversii de fabrici în proiecte imobiliare, unde primul pas a fost demolarea oricăror urme de fostă industrie, în cazul Libertatea o parte a clădirilor ar urma să fie păstrată. Tocmai înglobarea construcţiilor existente a fost partea dificilă. "Este o provocare să faci un proiect pentru un sit ca acesta, unde există clădiri cu valoare istorică pe care trebuie să le refacem", a punctat Anthony Willats, country manager al biroului din Bucureşti al Chapman Taylor. Clădirilor reprezentative, care vor păstrate şi renovate, li se vor asocia patru imobile noi, ultramoderne, cu acoperişuri verzi, dar amenajarea unui parc public în zona centrală ar face trecerea între stiluri. Este prevăzut inclusiv un lac cu lebede. "Vom păstra structura clădirilor cu valoare istorică; nu se transformă totul în imobile din oţel şi sticlă. Chiar şi o parte dintre utilaje sunt păstrate şi vor fi utilizate în noul complex", a menţionat Sorin Dan, directorul Libertatea.

La Cluj ar urma să se contureze un proiect pe model american. Pentru a descrie viitorul terenului au apărut termeni ca "business angel" sau "venture capital". "În jurul parcului tehnologic se construieşte o întreagă industrie. Ideea unei extensii a Silicon Valley nu este utopică. Nu e un proiect imobiliar, ci unul de business, un parc tehnologic, destinat companiilor din domeniul excelenţei, din IT. Clujul este un oraş universitar care se pliază pe această viziune, nu mai poate fi privit ca destinaţie industrială", a completat Sturza. Urmează să înceapă lucrul de şantier: în primă fază, demolări ale clădirilor tehnice şi ale construcţiilor parazitare. Pentru toamnă sunt programate lucrări de reconversie. Prima fază, care se va întinde pe un an, vizează spaţii de 7.000 mp pentru birouri şi amenajarea de zone publice şi presupune o investiţie de 8 milioane de euro. Complexul va ajunge, cu celelalte faze, la clădiri ce vor totaliza 35.000 mp de spaţii şi investiţii de 26 de milioane de euro. "Avem deja cereri, inclusiv de la companii mari din domeniul IT. Vom avea şi spaţii pentru IMM, dar şi suprafeţe mari pentru companii care au nevoie de spaţii extinse", a menţionat Sturza.

Proiect de 26 de milioane de euro

Fosta unitate de producţie, amplasată pe 4,5 ha, va fi reconvertită în centru cu spaţii destinate unor companii din IT, cercetare-inovare, centre de excelenţă şi cercetare medicală, au anunţat noii proprietari. Liberty Center include spaţii pentru birouri şi publice: săli de expoziţie, centre de sport, zone de food & beverage, o clinică medicală şi spaţii verzi.

 

 

Comenteaza