Sindicaliştii depun plângere la Tribunal împotriva concedierilor colective de la Mechel VIDEO

Sindicaliştii depun plângere la Tribunal împotriva concedierilor colective de la Mechel VIDEO
Liderul de sindicat de la Mechel Câmpia Turzii a depus azi plângere împotriva conducerii companiei, care a închis fabrica.

Ioan Pascu spune în plângerea înregistrată azi la Tribunalul Comercial că decizia de concediere colectivă e una ilegală. "Considerăm că procedura de aplicare a acestei decizii nu respectă legislaţia muncii în vigoare", spune Pascu, "şi nu ţine seama atât de prevederile legilor din România cât şi de legislaţia europeană".

În plus, spune Pascu, motivaţia măsurii concedierilor colective nu ar avea susţinere. "Listele cu persoanele disponibilizate au fost întocmite în luna mai, când nu existau date referitoare la situaţia economică (profit sau pierdere) a societăţii", a arătat el.

În plus, listele au fost aprobate de RVA Insolvency Specialists SPRL în luna mai, când contul de profit sau pierdere al Mechel arăta un profit de 160.000 de lei. "Astfel, decizia de concediere a fost premeditată", spune Pascu, "şi nu ţine cont de rezultatele economice ale îtnreprinderii şi a fost luată abuziv, în absenţa unui plan de reorganizare şi fără să ţină cont atât de legislaţia în vigoare din România cât şi cea a Uniunii Europene".

UPDATE Todor Ignaţie, administrator judiciar la Mechel Câmpia-Turzii a precizat recent că disponibilizările respectă prevederile legale. "Pot fi disponibilizate, administratorul judiciar are dreptul să ia masuri în special privitoare la menţinerea sau rezilierea anumitor contracte ... deci această masură e luată în baza legii 85 pe 2006", a precizat el.

Directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă nu ştia de disponibilizări.

"Nu am luat legătura nici cu sindicatul nici cu compania... o sa iau azi (ieri, n.red.) să vedem toate detaliile", a precizat Daniel Don, directorul AJOFM Cluj.

În schimb, Don a precizat că a vrut să ajute sindicatul să conceapă proiecte pe fonduri europene, dar nu a primit un răspuns, iar termenele pentru depunerea acestora au expirat.

"Noi ne-am asigurat disponibilitatea de a-i sprijjni să vină cu proiecte europene; sindicatul nu ne-a contactat", a adăugat directorul AJOFM Cluj.

La sfârşitul săptămânii trecute, 150 de angajaţi ai combinatului au primit preavizele şi foile de lichidare.

 

Comenteaza