Sindicaliștii din aeroporturi: “Rechemați la muncă angajații trimiși în șomaj la Cluj”

Sindicaliștii din aeroporturi: “Rechemați la muncă angajații trimiși în șomaj la Cluj”

Confederaţia Sindicală Naţională Meridian (CSNM) a solicitat guvernului să coopereze cu consiliile judeţene care au în subordine aeroporturi şi cu partenerii sociali relevanţi, în vederea asigurării finanţării necesare revenirii la muncă a angajaţilor aeroporturilor, astfel încât acestea să fie menţinute funcţionale.

"Aeroporturile din România sunt puternic afectate de restricţiile impuse la nivel european şi naţional, iar măsurile concrete de sprijin economico-financiar pe termen scurt şi mediu adoptate până acum nu reuşesc să acopere pierderile enorme suferite în această perioadă de pandemie COVID-19".

Scrisoarea a fost transmisă de Meridian prim-ministrului Ludovic Orban, ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, şi ministrului Transporturilor, Lucian Bode. Traficul de pasageri din mai multe aeroporturi din țară a înregistrat în ultimele două luni scăderi fără precedent în ultimele trei decenii, susţin sindicaliştii.

"Traficul înregistrat pe Aeroportul din Sibiu în perioada 1 ianuarie - 10 martie a fost de 104.532 de pasageri, iar în perioada 11 martie - 27 mai a ajuns doar la 15.149. Situaţii similare se înregistrează şi la celelalte aeroporturi din ţară (Iaşi, Cluj, Arad, Târgu-Mureş, Baia Mare, Satu Mare, Tulcea), cu scăderi extraordinar de mari ale traficului aerian şi fără precedent în ultimele trei decenii", conform CNSM.

Federaţia Sindicatelor Personalului Aeroportuar a semnalat faptul că soluţia şomajului tehnic rezolvă parţial problemele sociale ale salariaţilor din aeroporturi, însă, prin lipsa acestor oameni de la posturile lor se erodează şi mai mult situaţia operaţională a acestor aeroporturi, care au nevoie de întreţinere continuă pentru a se menţine la standardele înalte de funcţionare în siguranţă impuse de Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţiei şi de Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile.

"Asigurarea mobilităţii românilor în spaţiul UE şi nu numai, precum şi asigurarea obligaţiilor României de a răspunde unor situaţii urgente în domeniul transportului aerian intern şi internaţional, care pot să apară oricând în spaţiul aerian al ţării, impune existenţa unei infrastructuri aeroportuare la standardele mai sus menţionate.

Rechemarea personalului care a fost trimis în şomaj tehnic, aşa cum s-a făcut la Aeroportul din Iaşi, permite nu numai respectarea contractelor colective de muncă la nivel de unitate, dar şi menţinerea operativităţii acestor aeroporturi, evitându-se astfel pierderi, mult mai mari o dată cu ridicarea restricţiilor şi reînceperea curselor regulate în ţară şi în străinătate, la o dată ce va fi stabilită de către autorităţi", solicită CSN Meridian.

Comenteaza