Sindicaliştii din Mechel: scuzele conducerii pentru scăderea comenzilor nu sunt justificate. Vezi ce spun VIDEO

Sindicaliştii din Mechel: scuzele conducerii pentru scăderea comenzilor nu sunt justificate. Vezi ce spun VIDEO
Reluare producţiei nu înseamnă şi sfârşitul problemelor la combinatul din Câmpia Turzii, care face parte din grupul Mechel, una dintre cele mai mari companii din Rusia. Sindicaliştii acuză lipsa de transparenţă a conducerii şi se tem că ruşii pregătesc închiderea unităţilor de producţie din România. O delegaţie a muncitorilor a avut astăzi o întrevedere cu prefectul Florin Stamatian.

În prezent, la Mechel Câmpia Turzii, cel mai mare combinat din judeţ, sunt angajate peste 1.900 de persoane. Sindicaliştii susţin însă că doar o treime din oameni lucrează efectiv. Restul muncitorilor au fost trimişi acasă, cu program redus de lucru, începând din luna noiembrie.

"Programul înseamnă lucru de patru zile pe săptămână, care este plătit, şi o zi nu. Asta înseamnă o reducere între 25-30% a venitului cu care merge omul acasă. În plină iarnă, vă daţi seama, e valea plângerii", spune liderul de sindicat Ioan Pascu.

Conducerea companiei, spun sindicaliştii, invocă lipsa de comenzi în condiţiile în care a crescut preţul materiei prime. Aceasta deşi materia primă este produsă la Oţelu Roşu de o societate care face parte tot din grupul Mechel.

"Din luna ianuarie a crescut preţul la ţaglă cu 25% şi în condiţiile astea vă daţi seama că preţurile la produsele finite su sărit în sus şi nu mai au comenzi. Dacă s-ar reveni la preţurile vechi, în mod sigur ar fi încărcată toată întreprinderea cu comenzi", subliniază sindicalistul.

O delegaţie a muncitorilor de la Câmpia Turzii s-a întâlnit cu prefectul judeţului. Oamenii i-au prezentat lui Florin Stamatian situaţia alarmantă a combinatului.

"Sunt îngrijoraţi pentru că, după spusele lor, ar fi semne de diminuare a producţiei. Dar sunt semne indirecte, nu există nici o dată concretă care să fie un semn de alarmă", spune prefectul.

Sindicaliştii au fost sfătuiţi să întocmească un raport cu problemele cu care se confruntă, iar documentul va fi trimis ministrului Economiei. Mechel este una dintre cele mai mari companii din Rusia, cu afaceri în minerit, siderurgie, feroaliaje şi energie electrică. În România, grupul are şase întreprinderi metalurgice: Mechel Târgovişte, Mechel Reparaţii, Mechel Câmpia Turzii, Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oţelu Roşu şi Laminorul Brăila.

Reporter: Cosmin Oanţă
Imagine: Zoli Szucs

Comenteaza