Sindicatele vor contract colectiv de muncă la Ursus, Heineken, Pepsi, Coca-Cola

Sindicatele vor contract colectiv de muncă la Ursus, Heineken, Pepsi, Coca-Cola

Federația Națională a Sindicatelor din Industria Alimentară (FNSIA) face presiuni pentru impunerea contractului colectiv de muncă (CCM) la producători de băuturi ca Ursus, Heineken, Pepsi sau Coca-Cola (UBR). Totuși, Ursus a demolat între timp fabrica sa din Cluj, cu concedierea a 150 de angajați.

FSIA-Sindalimenta susține că 1.000 de salariați Quadrant-Amroq Beverages nu pot beneficia de prevederile CCM negociat cu angajatorul, iar Sindicatul Pepsi România, constituit în această companie, va protesta în fața Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) București pentru ca instituția să înregistreze acest document.

"Federația poate negocia CCM la nivel de unitate cu mandat din partea sindicatului afiliat la această federație", afirmă conducerea organizației. ITM București consideră că FNSIA nu este reprezentativă la nivel de unitate și nu recunoaște reprezentativitatea organizației.

În schimb, FNSIA susține că este reprezentativă la nivel de grup de unități, fiind îndreptățită să participe la negocierea CCM la nivelul unităților unde a obținut reprezentativitatea: Ursus Breweries România (UBR), Bergenbier, Bermas, Heineken România, Quadrant, Coca-Cola HBC România.

„Interpretarea unei decizii judecătorești de către un reprezentant al instituțiilor statului este un lucru deosebit de grav, mai ales când această instituție are obligația să vegheze asupra respectării prevederilor legislației muncii și să intervină atunci când este cazul. Inspecția Muncii trebuie reformată în totalitate și condusă de profesioniști, iar deciziile emise de această instituție să fie generate de o lege performantă”, a declarat Dragoș Frumosu, președintele Sindalimenta.

Acesta spune că ITM “blochează înregistrarea unui CMM perfect legal, iar pe de altă parte încurajează și alte companii să nu respecte legislația muncii în ceea ce privește negocierea și înregistrarea acestor contracte, cu consecințe negative evidente pentru angajați”.

UBR a fost preluată de grupul japonez Asahi care a achiziționat fostele active ale SABMiller (Africa de Sud) din Europa Centrală și de Est. UBR a închis fabrica de bere de la Cluj, cu concedierea a 150 de angajați, motivând scăderea cererii şi locaţia improprie producţiei. Berea Ursus se fabrică acum la Buzău.

Comenteaza