Soluţia pentru Piaţa Mihai Viteazul trece în 2014

Soluţia pentru Piaţa Mihai Viteazul trece în 2014
Semnarea contractului pentru amenajarea zonei a fost întârziată. Soluţia câştigătoare vine la 10 ani după ultimul concurs pentru un spaţiu public.

Concursul poate fi lansat abia în noiembrie şi având în vedere termenele pentru etapele procedurii, o soluţie pentru piaţa din vecinătatea cinematografului Florin Piersic poate veni abia în 2014. Adică la un an de la momentul anunţării sale în mod oficial.

Competiţia pentru reamenajarea zonei urmează să fie lansată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) doar după ce organizatorii - Primăria Cluj-Napoca şi filiala Transilvania a Ordinului Arhitecţilor din România (OART) - vor semna contractul pentru desfăşurarea concursului. „Eu voi semna contractul joi, după care vom vedea dacă semnează şi primăria. Am ajuns la un acord, dar am avut o modificare de făcut, legată de încasarea banilor - nu ni se pare în regulă formula iniţială, în care sumele să vină după două luni. Banii trebuie să vină în momentul în care se face jurizarea. Vom avea cheltuieli cu traducerea documentaţiei în engleză, cu juriul, drumuri, pregătiri", a explicat Szabolcs Guttmann, preşedintele OART.

„Durează câteva zile până se semnează contractul. Dacă se semnează, ia ceva timp traducerea, lansarea pe SEAP. Asta probabil se va întâmpla undeva în jur de 15 noiembrie; aşadar, din păcate, concursul trece în 2014. E foarte bine că se face acest demers, dar să avem un concurs la un deceniu nu prea face cinste oraşului", a completat Guttmann. La începutul săptămânii, arhitectul-şef al municipiului, Ligia Subţirică, spunea că sunt doar mici detalii de clarificat pentru a fi îndeplinite criteriile de procedură, urmând ca zilele acestea să fie semnat contractul şi pregătită lansarea concursului.

Tema de concurs, întocmită de arhitectul Vasile Mitrea, a fost realizată, premiile au fost stabilite. Juriul va fi format din cinci membri: Andras Istvan (Ungaria), Mihai Pienescu (Franţa), Sandu Alexandru (Bucureşti), Florin Ionaşiu (Timişoara), Ligia Subţirică (arhitect şef al municipiului Cluj-Napoca). Au fost desemnaţi ca membri supleanţi arhitecţii Szabolcs Guttmann şi Emanoil Tudose (reprezentant al Registrului Urbaniştilor din România). Procedura de concurs se va desfăşura în două etape, iar câştigătorul se alege cu contractul de proiectare. În primă fază, studiul va avea în vedere atât conexiunea cu nucleul istoric, cât şi apartenenţa la zona pericentrală, cu includerea în analiză a Someşului Mic şi a Canalului Morii.

Zona de studiu cuprinde scuarul cu statuia lui Mihai Viteazul, dar vizează o arie mai extinsă, până la Bd. Regele Ferdinand şi hala comercială din piaţă. În faza a doua intră cinci echipe selectate în urma primei etape a procedurii, acestea urmând să detalieze propuneri doar pentru scuar. Premiile se acordă după a doua fază de concurs. Pentru premiul I, concurentul desemnat drept câştigător va negocia cu municipalitatea prestarea serviciilor de proiectare. Preţul estimat pentru proiectare este de 40.000 de euro, fără taxa pe valoarea adăugată. Premiul II a fost stabilit la 3.000 de euro, premiul III, la 2.000 de euro, precum şi două menţiuni de 1.500 de euro.
Administraţia locală şi OAR au semnat în ianuarie protocolul de colaborare pentru modernizarea zonei prin organizarea unui concurs de arhitectură. Iniţial, se preconiza că în martie va fi lansat concursul de soluţii, urmând ca în iulie să se cunoască şi câştigătorul. Întârzierea a fost cauzată de neconcordanţe între cerinţele temei şi materialele ce trebuiau puse la dispoziţie, au explicat organizatorii. Ulterior au apărut problemele privind contractul de parteneriat, aşa că nici acum concursul nu este lansat oficial.

"Aniversare" de 10 ani

Ultimul concurs, de altfel singurul lansat de administraţia locală pentru reamenajarea unor spaţii publice, a fost cel din 2004 pentru modernizarea zonei Bd. Eroilor - Piaţa Unirii. După aproape 10 ani, administraţia nu a pus în aplicare întregul proiectul - acesta viza şi închiderea circulaţiei pe ambele laturi de est şi de vest ale Pieţei Unirii, plus amenajări specifice în aceste zone. Primăria a mai organizat un concurs pentru stabilirea temei pentru proiectul Centrului Cultural Transilvania.

 

Comenteaza