Șoricelul care blochează ditamai Centura Metropolitană

Șoricelul care blochează ditamai Centura Metropolitană
Zona Câmpenești, mărul discordiei pentru viitoarea ocolitoare a Clujului
Șoricelul care blochează ditamai Centura Metropolitană
Șoricelul care blochează ditamai Centura Metropolitană

Administrația din Apahida se opune includerii comunei în situl Natura 2000 deoarece astfel s-ar pune în pericol traseul viitoarei Centuri Metropolitane a Clujului (Transregio Feleac 35). Instituirea zonei de protecție este motivată de Agenția de Protecție a Mediului (APM) prin prezența șoricelului săritor de stepă.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

“A intrat în circuitul primăriei o adresă de la APM Cluj prin care ni se solicita prezența la o dezbatere online, organizată în 26 martie, referitoare la instituirea unui sit Natura 2000 care ar urma să ocupe o parte din teritoriul unității administrativ-teritoriale (UAT) Apahida, în zona satului Câmpenești.

La dezbatere ni s-a comunicat că suprafață de teren din zona identificată va intra într-o zonă de protecție pentru șoarecele săritor de stepă. Ni s-a dat termen 29 martie pentru a ridica eventuale obiecții pentru acest plan de acțiune. Din nou, termene foarte scurte pentru probleme care pot afecta considerabil viața locuitorilor noștri și planurile noastre de dezvoltare pentru acea zonă”, consideră primarul Grigore Fati.

“Cu ajutorul conferențiarului Alexandru-Sabin Bădărău, am reușit să aflăm și noi mai multe informații legate de demersul de cercetare și de identificare și să aflăm mai multe lucruri legate de acest mamifer. Astfel, am aflat că identificarea lui s-a făcut înainte de 2014.

Un orizont de timp de 7-9 ani nu este suficient pentru ca UAT Apahida, direct afectată de instituirea unui sit Natura 2000, să fie notificat în orice fel de acest demers? Este evident că cele două capturi realizate în județul Cluj au fost făcute pe teritoriile comunelor Chinteni — sat Feiurdeni şi Jucu — sat Jucu Herghelie”, spune edilul din Apahida.

Acesta contestă raportul biologului Paul Beldean, de la APM Cluj, care menționează că în zona extinsă, care se vrea a fi inclusă în Natura 2000, s-ar fi identificat recent o populație din această specie.

“Primăria Apahida are două proiecte de împădurire pe o fracțiune din suprafața în discuție. Primul, realizat cu asociația Creștem România Împreună, este gândit pentru a reabilita o zonă distrusă de un incendiu de pădure din urmă cu câțiva ani. Au fost alese specii de copaci specifice zonei, la recomandarea specialiștilor consultați de asociație.

Al doilea, mai amplu, este parte a procesului de compensare pentru scoaterea definitivă din fondul forestier național a unei suprafețe de 50 ha necesare construirii TR 35. În acest demers şi la solicitarea Primăriei Apahida, o suprafață de 23 ha a fost identificată și preaprobată spre împădurire.

Locația se suprapune parțial cu extinderea prezentată de APM Cluj. În condițiile în care Apahida are pe teritoriul său zone împădurite sub 5% din suprafața comunei, interesul nostru este de a profita de orice proiect, orice șansă de a crește această suprafață, cu respectarea specificului local și a opiniilor specialiștilor pe acest subiect”, a transmis administrația locală. 

Aceasta acuză că timpul alocat pentru pregătirea dezbaterii a fost extrem de scurt, fără interesul de a asculta toate părțile, inclusiv alte comune implicate, iar documentația, sumar realizată. "Perimetrul hărții prezentate de APM Cluj include, în partea, sudică suprafețe de teren pe care sunt construite case, unele dintre ele de cel puțin 20 de ani. Este lesne de dedus că aceste hărți nu mai sunt de actualitate, fiind depășite de realitatea din teren.

Decideți extinderea unui sit Natura 2000 în curțile localnicilor din Câmpenești? Primăria Apahida dorește extinderea suprafețelor împădurite din comună într-o zonă care se suprapune parțiale extinderii propuse. Aveți în vedere că acest proiect blochează un proiect de importanță naturală, cel al TR 35, inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență!”, atenționează Fati. Pe baza celor prezentate, Primăria Apahida susține că nu există "nicio motivare științifică, legală și morală" pentru extinderea sitului pe zona identificată.

Mai multe organizații nonguvernamentale de mediu au formulat o petiţie prin care cer autorităţilor implicate să protejeze natura, deoarece traseul TR 35 trece prin mai multe zone verzi din Cluj-Napoca, dar şi din localităţile învecinate.

Primăria Cluj-Napoca a găzduit o şedință de dezbatere publică online a alternativei finale a planului urbanistic zonal pentru TR 35 și a drumurilor de legătură la aceasta. Centura este programată pe traseul Gilău – Florești – Făget Borhanci – Sopor - Someșeni - Apahida. Investiţia în centura de 42 km va depăşi 250 de milioane de euro, din care 150 de milioane bani europeni.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza